Logo

Maniok / Kassava, tapioka - Manibot esculenta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Maniok / Kassava, tapioka - Manibot esculenta

Maniok er en indtil 2 m høj busk, der stammer fra Sydamerika, men meget tidligt blev udbredt i alle tropiske om­råder, da den kan vokse næsten over­alt, selv i egne med meget lidt nedbør. Bladene er spredte og håndnervede; blomsterne, som sidder i åbne stande, er matviolette udvendig og brungule indvendig, men absolut ikke prangen­de. De er særkønnede med hanblom­ster og hunblomster på samme plante. Maniok danner rodknolde, som i form og størrelse kan minde om dahliaknol­de. De er rige på stivelse; men skal knuses og koges, før de spises. Ved knusningen udvikles der blåsyre, som er en farlig gift; derfor må knoldene ikke spises rå. Maniokmel bruges bl.a. til fremstilling af »uægte« sagomel, der ofte sælges under det amerikanske navn tapioka. Et andet navn er kassa­va, efter det haitiske navn kasabi.

 

Pleje: Maniok kan formeres ved frø, men stiklingeformering er mere almin­delig. Stænglerne skæres i begyndelsen af regntiden i 15-20 cm lange stykker, som stikkes i jorden, hvor man ønsker at dyrke planten.

 

Andre arter: Aipi (Manihot dulcis) er nær beslægtet med maniok. Dens knol­de er sødere og ikke giftige, men planten giver et mindre udbytte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (15 stemmer)
Siden er blevet set 4.771 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her