Logo

Menziesia - Menziesia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Menziesia - Menziesia

Menziesia er en skovbundsplante fra Nordamerika og det nordøstlige Asi­en. Den har navn efter lægen og bota­nikeren Archibald Menzies, som i slut­ningen af det 18. årh. beskreven række hidtil ukendte planter. Den hø­rer til lyngfamilien og trives under samme forhold som de fleste af sine slægtninge, i let skygge og sur jord. Den er løvfældende, med modsatte blade og klokke- eller krukkeformede blomster, samlet i endestillede klaser; de ser omtrent ud, som om de var lavet af voks.

 

Vækstkrav: I haven bør man give dem samme betingelser som ude i naturen, dvs. plante dem under letskyggende træer som birk, lærk, robinie eller skyrækker og i en surbund magen til den, man anvender til rododendron.

 

Pleje: Menziesia formeres lettest på voksestedet ved aflægning af nedkro­gede grene; men man kan også stiklin­geformere dem i en drivbænk med halvmodne skud i forsommeren. De skal nok slå rod, men det tager lang tid. Frøformering kan ikke anbefales. Buskene plejes som klokkelyng og ro­dodendron. En topdressing hvert ef­terår med blade eller grannåle er en god foranstaltning, og de skal have vand i tørre perioder.

 

Anvendelse: Skovbundsplante under rododendron og andre af havens buske og træer.

 

Arter: Menziesia ciliicalyx har en tæt vækst og bliver kun 60 cm høj. Grene­ne er grågule, bladene mørkegrønne med grågrøn underside. Blomsterne sidder 3-5 sammen i endestillede kla­ser; de er gulgrønne til sartpurpur. Menziesia pilosa fra det østlige Nord­amerikas bjergskove bliver 150 cm høj. Grenene er rødbrune og hårede, og bladene er 1-5 cm lange og sidder på 1 cm lange stilke. Blomsterne er rosa. Arten kendes på den afflagende bark. Menziesia purpurea er ligeledes 150 cm høj. Grenene er fint hårede og bladene runde med en skarp spids for enden. Blomsterne udvikles i spidsen af forri­ge års skud; de er røde og nikkende, og blomstringen finder sted i maj-juni ligesom hos de to andre arter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.864 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1164415-06-2017 13:49:26 jan vodstrup
Er der nogen der ved hvor jeg kan købe Menziesia, jeg har søgt den sidste år.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her