Logo

Morbær, hvid - Morus alba

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Morbær, hvid - Morus alba

Hvid morbær stammer fra Kina, hvor det har været dyrket i flere tusinde år, især fordi silkesommerfuglens larver, silkeormene, lever af træets blade. Hvid morbær bliver et indtil 12-15 m højt træ med rund krone og ret grov, uregelmæssig grenbygning. De unge skud er hårede, men bliver senere glatte og matgule. De spredte blade er hjerteformede til bredt lancetformede med spids. De er ofte skæve og groft savtakkede, somme tider lappede; de er lyse og glatte. De hjerteformede blade kan blive 15 cm brede, de lancet­formede 18 cm lange.

Hvid morbær er enbo med blomsterne siddende i rakler. Hanraklerne er hæn­gende; de 6-10 mm lange hunrakler er oprette. Blomsterne er små og ret uanselige. Frugten er en flerfoldsfrugt, som minder om brombær; den består af små stenfrugter. Det saftige frugt­kød er det modne bloster. Frugten modner i august, og farven varierer fra hvidlig over lyserød til sortrød; smagen er sød og vammel. Modne frugter tåler ikke forsendelse.

 

Vækstkrav: Hvid morbær skal stå på en lun, beskyttet plads og er udmærket til espalier. Jorden skal være veldræ­net, og træet kan godt lide, at man er lidt rundhåndet med næringsstofferne. Formering: Hvid morbær formeres oftest ved frø, som bør sås straks efter modning; frøet kan dog vaskes fra frugtkødet. tørres og gemmes til for­året. Aflægning kan bruges; men den metode kræver lidt tålmodighed. Halv­modne stiklinger, taget i september, kan bruges i formeringen.

 

Bladene på hvid morbær er føde for silkesommerfuglens larver, og især i Kina dyrkes træet til dette formål.

 

Anvendelse: Hvid morbær er ikke sær­lig interessant hverken som frugttræ eller til pynt, og træet fås sjældent i planteskolerne. Det har enkelte steder i Nord- og Centraleuropa været dyrket i forbindelse med forsøg på silkeavl.

 

Sorter:

'Constantinopolitana', kinesisk morbær, er et kortstammet træ med tykke, kraftige grene og mørkegrønne, ægformede blade, som bliver 10-15 cm lange. Frugten er sortrød.

 

'Nana' er meget langsomtvoksende og bliver næppe over 1 m højt med en regelmæssig, halvkugleformet krone. Grenbygningen er meget dekorativ; bladene er lappede.

 

'Pendula' er et lille træ med hængende grene, som giver det et karakteristisk og særpræget udseende.

 

'Tatarica', tatarisk morbær, danner en busk eller et buskagtigt træ med tæt og dekorativ grenbygning. Bladene er hele eller lappede; de 1 cm store frug­ter er mørkerøde eller hvide. Sorten kan tåle meget lave temperaturer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.403 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her