Logo

Navr - Acer campestre

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Navr - Acer campestre

Navr er en stor busk eller et lille træ, der er vildtvoksende i den sydlige del af Danmark, hvor man træffer den som skovtræ i skygge af lette løvtræer sam­men med hassel, hvidtjørn og skov­abild.

 

Navr (Acer campestre) er en fortræffelig hækplante, der tåler skygge, vind og den nødvendige hårde beskæring.

 

Gamle træer kan blive indtil 15 m høje. Kronen er kuppelformet med en tæt og riset forgrening. Stammen deler sig ofte i flere helt fra jordoverfladen. Barken er lysebrun med et mønster af uregelmæssige, lodrette fuger; de unge skud er først grønne, senere rødbrune med lysebrune længdestriber. To år gamle skud er forsynet med korkvin­ger. Bladene er trelappede eller fem­lappede og af varierende størrelse, men sjældent over 10 cm brede; blade­nes underside er beklædt med fine dunhår. Knopper og bladstilke inde­holder en hvid mælkesaft, som pibler frem ved såring. Ved løvspring er bla­dene svagt rosa, senere matgrønne; i oktober får de en pragtfuld, guldgul høstfarve. Blomsterne springer ud samtidig med eller kort efter bladene; de er lysegrønne eller gullige og sidder få sammen i oprette klaser. Vingefrug­terne er 2-3 cm lange med vandret udstående vinger, der først er vinrøde, senere brune.

 

Vækstkrav: Navr stiller ikke store krav til jordbund og klima. Den trives både på næringsrig, dybmuldet jord og på tør og mager jord. Den vokser bedst i halvskygge under andre træer og tåler blæst og frost.

 

Pleje: Navr formeres ved frø, der sås om efteråret straks efter indhøstningen eller efter et års stratificering (se denne artikel). Fra planteskolen købes navr som 2-3 års planter med en højde på 80-100 cm; de plantes efterår eller forår. Store planter kan være lidt van­skelige at få i vækst igen, og omplant­ning af ældre planter bør undgås. Plan­terne kræver sjældent vand og gødning og tåler selv stærk beskæring.

 

Anvendelse: Navr er en god mellem­plantning i havens »skovbund«, men anvendes sjældent som solitærplante p.gr. af den ofte risede og noget uchar­merende vækstform. I sin tid anvendte Dalgas navr som underlæ på de magre jorder i de midtjyske hedeegne p.gr. af plantens store vindtørhed. Da navr tåler stærk beskæring, er den en glim­rende hækplante, som endda kan ind­plantes i ældre haver, hvor der er skygge af større træer. Der anvendes 4-5 planter pr. løbende m hæk. Hvis man undlader klipning eller tilbage­skæring af topskuddene, kan en navr­hæk nå en højde på 2 m på 4-5 år.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (27 stemmer)
Siden er blevet set 11.307 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
224212-01-2015 12:46:57 T.Larsen
kan acer campestre tåle meget fugtig jord da vi vil plante den på en eng som om efteråret i perioder står under vand? mvh T.Larsen

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!