Logo

Papegøjebusk - Parrotia persica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Papegøjebusk - Parrotia persica

Papegøjebusk bliver hos os en stor busk eller et lille træ med oftest ret bred vækst. Den stammer fra Iran, hvor den når en højde på 5-6 m. De spredte blade er bredt elliptiske, ofte skæve i bladranden og minder en del om bøgeblade. Blomsterne, der frem­kommer inden løvspringet i maj, er ret uanselige og kronløse. Bægeret er gul­ligt med 5-7 ovale bægerblade og ud­vendig dækket af brun stjernebehå­ring. Mere iøjnefaldende er dog de 5-7 hængende og mørkerøde støvdragere, hvis lange knapper åbner sig ved læn g­despalter. Frugten er en torummet kapsel.

 

Papegøjebusk (Parrotia persica) bliver ikke særlig høj, men til gengæld så bred, at der skal reserveres god plads i haven.

 

Vækstkrav: Papegøjebusk er normalt fuldt hårdfør over for frost og kulde, når den udplantes på en ikke-vandlidende eller fugtig jordbund. Helst skal jorden være nærings- og humusrig. Busken bør være delvis beskyttet af anden beplantning; men den egner sig godt i haven og udvikler sig smukt som solitærplante i fuld sol.

 

Papegøjebusk (Parrotia persica) dyrkes næsten udelukkende på grund af sine meget smukke høstfarver. De kronløse blomster fremkommer allerede i det tidligste forår inden løvspring.

 

Pleje: Planten formeres bedst ved ind­ført frø, der udsås i en let, veldrænet muldjord i kasser eller bænk. Spirin­gen er dog noget usikker, og de spar­somt fremkomne småplanter må over­vintres frostfrit. Efter et par års forløb udplantes de på en varm, beskyttet vokseplads, hvor de får lejlighed til at udvikle sig i yderligere et par år. Her­efter kan de udplantes på det blivende voksested, enten enligt eller sammen med anden beplantning, helst med en stedsegrøn baggrund som kontrast til de meget smukke gule og røde efter­årsfarver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (16 stemmer)
Siden er blevet set 9.717 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
141117-05-2015 15:50:43 Bente Caton
Hej - jeg plantede en Parrotia persica sidste år forår, men mange af grene er døde og bladene er heller ikke særlige store. Det er som om den ikke rigtig vil gro. den skal jo plantes i Næringsrig muldjord, men hvad vil det sige.? hvilken gødning skal jeg give den? mvh Bente
141222-10-2012 11:00:57 Gitte Arrild Elgaard
Hvornår kan man beskære Parrotia persica?

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her