Logo

Pieris - Pieris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pieris - Pieris

Pieris er det græske navn for muse; planten har intet dansk navn. Der findes ca. 8 arter vildtvoksende på den nordlige halvkugle, i Himalaya, Nord­amerika og Østasien. Planterne er stedsegrønne og oftest buskformede, men kan blive små træer. De ret smalle blade er hele, og blomsterne er oftest hvidlige, lyngblomstlignende og samlet i smukke toppe.

 

Pieris japonica har smukke, hængende blomstertoppe og blanke blade.

 

Surbundsplanter som Pieris og rododendron skal altid plantes i kalkfattig bladjord tilsat spagnum. De bør kun vandes med kalkfrit vand (regnvand) og de må kun gødes med »sure-gødninger som svovlsur kali og svovlsur ammoniak.

 

Vækstkrav: Planterne udvikles godt i en kalkfri, muldrig jord på et beskyttet sted i let skygge. De er velegnede som mellemplantning i rododendronbed el­ler i forgrunden af et busket med surbundsplanter.

 

Formering: Arterne kan formeres ved frø; men formering ved urteagtige stiklinger om sommeren anvendes dog hyppigere. Stiklingerne stikkes under glas og skal forblive vinteren over i koldhus, idet rødderne udvikles ret langsomt.

 

Pieris forresrii bliver op til 2-3 m høj og kan selv på lang afstand kendes på de store duske af karminrøde, unge blade.

 

Arter:

Pieris floribunda er vildtvoksen­de i det østlige Nordamerikas bjerg­skove og bliver 100-150 cm høj. Blade­ne er matte og jævnt fordelt på års­skuddet. De hvide blomster er samlet i endestillede, oftest helt oprette toppe; knopperne er synlige allerede om ef­teråret og folder sig ud det følgende forår i april-maj.

 

Pieris forrestii fra Østasien bliver 200- 300 cm høj og trives godt i Danmark på beskyttede steder. Den dyrkes især p.gr. af de unge skuds og blades røde farve.

 

Pieris japonica fra Japan og Kina bliver ca. 200 cm høj. Planten trives fint i Danmark på beskyttede steder, og en lang række sorter dyrkes af samme grund. Ved løvspring er de unge blade helt kobberrøde. De er især samlet mod årsskuddets spids og er meget blanke og smukke. Blomstertoppene er overhængende og ret lange. Planten blomstrer fra begyndelsen af april til maj.

 

Hybrider: En række hybrider, der er opstået efter krydsning mellem Pieris forrestii og Pieris japonica, er meget smukke og tåler det danske klima på beskyttede steder. Sorten 'Forest Fla­me' bliver ca. 200 cm høj; i det tidlige forår er de unge blade ildrøde, og blomstertoppene er lange og hængen­de.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (35 stemmer)
Siden er blevet set 16.872 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
360302-06-2015 12:53:50 Hanne Kolbak
Min Pieris har efterhånden fået lange bare grene med en dusk blade i spidsen, ikke så spændende at se på, kan man med held beskære den? Hilsen, Hanne

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her