Logo

Polyscias - Polyscias

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Polyscias - Polyscias

Polyscias-arterne er tætløvede, stedse­grønne buske, som giver kraftig skyg­ge; det botaniske slægtsnavn er afledt af græsk polys = mange og skias = skygge. Det er kønne, busklignende bladplanter, der klarer sig bedst på en skyggefuld plads med fugtig varme. De små, ubetydelige blomster er samlet i stande, men planterne blomstrer sjæl­dent, når de dyrkes i hus. Polyscias er hjemmehørende i Polynesien.

 

Pleje: Da Polyscias kræver fugtig var­me, er en vinterhave med mange plan­ter, der hyppigt vandes, en ideel vok­seplads. I tør stueluft må planterne jævnlig overbruses; vandings- og over­brusningsvand skal være kuldslået. I tør luft og ved alt for stærkt sollys kan man risikere kraftige angreb af bladlus og røde spindemider; de kan dog be­kæmpes ved sprøjtning eller pudring med pyretrum, der ikke er giftigt for mennesker. Der tilføres kun næring i den lyse halvdel af året, og tempera­turen må helst ikke komme under 16°C i længere perioder. Ompotning skal helst foregå om foråret; som pottejord bruges en almindelig standard-jord­blanding, baseret på spagnum. Den såkaldte enhedsjord er velegnet til Po­lyscias.

 

Formering: Polyscias formeres ved stiklinger, der stikkes i en jord, hvor temperaturen holdes mellem 20 og 25°C, f.eks. ved at kassen står på eller over en radiator. For at holde stor luftfugtighed dækkes stiklingerne med klar plastic.

 

Arter:

Polyscias balfouriana er hjem­mehørende i Ny Caledonien. De lyse­grønne grene er gråplettede. På den ca. 15 cm lange bladstilk sidder 3 runde, 7-10 cm brede småblade, der er skinnende grønne og har grå eller gulgrøn tegning. Bladranden er bølget og hvidplettet.

 

Polyscias filicifolia er hjemmehørende på øerne i Stillehavet. Grenene er hvidplettede. Bladene er enkelt eller dobbelt fjersnitdelte og sammensat af 9-13 lysegrønne småblade og minder om bregneblade. Bladenes form æn­dres med planternes alder. Så længe planten er ung, er bladene lancetfor­mede og meget dybt indskårne med smalle bladafsnit; ældre planter har bredere blade, der kun er lidt eller slet ikke tandede.

 

Polyscias guilfoylei er hjemmehørende i Polynesien og kan opnå en højde på 150-200 cm. Planterne er kun lidt forgrenede. Kvistene er bronzegrønne med hvide pletter. De fjersnitdelte blade er sammensat af 5-7 grønne småblade med hvid bladrand.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (16 stemmer)
Siden er blevet set 6.524 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• MaigoldEn tredjegenerations Rosa pimpinelli­folia 'Hispida'. En kraftfuld rose, som med...
• Beskæring – Slyngende og selvklatrende planterDekorative vine skyder voldsomt hvert år. Hvis de beskæres og grenene fordeles jævnt over...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
357202-01-2015 20:59:47 Karsten F. Nielsen
De fleste Polycias der er i handlen som potteplanter kommer i dag som stiklinger fra Sri Lanka. Der bruges Polycias oftes som lave hegn, det samme langs kysten i Øst Indien. Som potteplante sælges de oftest i små potter, med 3 stiklinge i hver , eller på en kort stamme med korte skud i toppen. Der laves også en del store planter med flere tykke grene, disse produceres for det meste i de mellemamerikanske state Costarica Honduras . Her er det en Polycias Fabian, kaldet " ming " der er den mest brugte, hvor den oprindeligt kommer fra ved jeg ikke, men den trives dårligt i Asien .
357315-01-2011 11:54:20 Anette Persson
Planten Decorum/Polyscias

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!