Logo

Prydbuske

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Prydbuske

Mange prydbuske kan anvendes som espa­lier, her ildtorn (Pyracantha). Prydbuske er buske, der i modsætning til frugtbuske udelukkende anvendes p.gr. af deres udseende eller vækstform og -hastighed. Deres store udbre­delse i private haver og offentlige par­ker skyldes især deres blomstring, hvad enten det gælder form, farve, duft eller tidspunkt; men også løvets karakter og buskens øvrige udseende spiller en stor rolle for deres anvendelse.

Planterne stiller visse krav til de omgi­velser, i hvilke de bliver udplantet; det gælder jordbundens art og surheds­grad, vindforhold, nedbørsmængde, lysforhold og ikke mindst temperatur­forhold. Ofte er anvendelsen af dem afhængig af flere af disse faktorer; men i visse tilfælde kan trivselen være af­hængig af blot en enkelt faktor. Det gælder for de fleste af de i Danmark dyrkede prydbuske, at de i bred almin­delighed udviser stor tolerance over for de ovennævnte forhold.

Det må dog anbefales uerfarne eller nye haveejere at få udarbejdet omhyg­gelige beplantningsplaner, før plante­arbejdet påbegyndes; der bør tages tilbørlige hensyn til sammensætning, plantetæthed, plantetidspunkt, blom­string samt en lang række andre fakto­rer, heriblandt og ikke mindst helhe­den.

Se planteskemaer til artiklen Buske samt artiklerne om de enkelte arter, omtalt under deres respektive danske navn.

 

En harmonisk sammensætning af forskellige prydbuske vil næsten altid danne en smuk ramme omkring haven. Planternes tyngde og vækst form i forhold til hinanden er særdeles vigtig for resultatet.

 

Azalea bærer en overdådighed af vellugten­de blomster.

 

Spiraea bumalda 'Anthoni Waterer' kan nedskæres hvert år og alligevel give et væld af blomster.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.608 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Abraham DarbyKnopperne er runde og mørkt pink forneden og ellers med et anstrøg af guld. Blomsterne er...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!