Logo

Rødtjørn - Crataegus laevigata Paulii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødtjørn - Crataegus laevigata Paulii

Den ægte rødtjørn er opstået som en mutation af den karminrosa sort Cra­taegus laevigata 'Rubra Plena' hos Charles Boyd i nærheden af Waltham Cross i England. Den blev bragt i handelen af William Paul 1866 og har siden været et af de mest yndede prydtræer i haver og parker.

 

Rødtjørn danner en kugleformet krone med et væld af blomster i juni.

 

Vækstkrav: Rødtjørn er meget nøjsom og trives på al slags jord, bedst i sol eller halvskygge.

 

Pleje: For at holde sorten ren må den formeres vegetativt, bedst ved okula­tion eller kopulation på en grundstamme af den almindelige hvidtjørn. Ved fremstilling af stammede træer til par­ker og vej plantninger foretages pod­ningen i 2 m's højde på grundstam­men; under opvæksten må eventuelle »vildskud« fra grundstammen fjernes. Da trækronen på rødtjørn bliver meget tæt, bør man med års mellemrum fore­tage en udtynding ved ·at fjerne en del af grenene efter samme principper som ved udtynding af ældre frugttræer. Først fjernes alle svage skud, derefter skud, som krydser hinanden eller som vokser ind mod midten af kronen. Herudover kræver rødtjørn ingen sær­lig pasning.

 

Anvendelse: Solitærtræ i småhaver, gade- og vejtræ samt parktræ på større plæner. Rødtjørn blomstrer samtidig med guldregn, syren og prydæbler og kan derfor passende plantes sammen med disse prydplanter, som alle klæder hinanden.

 

Andre sorter: Der findes også andre typer af tjørn med røde blomster, bl.a. Crataegus laevigata 'Mutabilis' med fyldte, sartrosa blomster, som hurtigt blegner til smudsigt hvidt; Crataegus laevigata 'Punicea' med enkle blom­ster, karminrøde med hvid midte; og Crataegus laevigata 'Rubra Plena' med fyldte karminrosa blomster, ophavs­sorten til den ægte rødtjørn (Crataegus laevigata 'Paulii').

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (31 stemmer)
Siden er blevet set 13.595 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
661207-10-2016 09:05:32 bjørn Mathiasen
Jeg vil meget gerne vide hvornår det er bedst at beskære min Rødtjørn, den er ca. 10 år gammel, men er nå blevet for høj. Kan jeg nøjes med at klippe de nye grene af uden at det går ud over blomstringen? Med venlig hilsen Bjørn Mathiasen

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her