Logo

Revling - Empetrum nigrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Revling - Empetrum nigrum

Empetrum er afledt af græsk petra klippe, idet planterne kan vokse på nøgen, fugtig klippe. Revling kaldes også krækkebær og sortebær; de små, sorte stenfrugter smager tørt og lidt bittert og indeholder et giftstof, andro­metoxin, som dog ikke gør frugterne uspiselige i mindre antal. Revling fin­des i Danmark på heder, i klitter og moser og er en lav, stedsegrøn, lynglig­nende busk med gulbrune grene. De små, tætsiddende blade er nåleforme­de med indrullede kanter og har en lys stribe på undersiden; i begyndelsen er de besat med kirtelhår, som dog snart forsvinder. Blomsterne, der fremkom­mer i maj, er små og mørkerøde; de sidder enlige i bladhjørnerne, og plan­ten er særbo, dvs. har enten hunblom­ster eller hanblomster. Bestøvningen sker ved vindens hjælp, og frugterne fremkommer i juli-august. De er som nævnt ikke værd at spise.

 

Revlinger eller sortebær ser lækre ud, men skinnet bedrager. I virkeligheden er de tørre og lidt bitre - tilmed også en smule giftige.

 

Vækstkrav: Revling trives bedst på let mosejord i fuld sol; man kan også plante den i en surbundslomme i sten­bedet; men her må man ikke undervur­dere dens behov for vand. Især hvis man vil have revling til at brede sig over et større parti, er det sikrere at behandle den som en moseplante end som en hedeplante. Formeringen kan ske ved deling af gamle planter eller ved at så de sorte frugter, som dog spirer langsomt.

 

Andre arter: En art, som meget ligner vor hjemlige revling, er Empetrum hermaphroditum, også kaldt fjeldrevling. Den findes i det nordlige Sverige og Norge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (61 stemmer)
Siden er blevet set 10.840 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
510810-04-2016 09:59:44 Merete
Bag klitterne ved Rørvig, Odsherred, er der masser af sortebær. Pt, april 16, er nogle af planterne rødbrune og støver når man rører dem. De grønne støver ikke. Er det mon fordi de røde spreder pollen? Eller er de ved at gå ud efter en hård vinter?
375024-07-2015 13:24:54 Bettina nielsen
Dette er et fint eksempel på at alle kan lave en hjemmeside og fremstå med tilsyneladende kvalificered information på alt mellem himmel og jord. Jeg søger jævnligt på nettet og er en af dem der tror på at folk der "gider" at lave en hjemmeside som denne, ved hvad de taler om og informere videre til folk. Her må jeg sige jeg er skuffet!! Men stort tak til alle medkommenterende,! Dem kunne jeg da bruge og jeg vil stadig som grønlænderne, vestjyderne og svenskerne, spise videre af sortebær.
146428-07-2013 19:17:18 Lars
fordi man ikke dør af det kan en plante eller et bær godt være giftig. Og hvad med en mere konstruktiv tone Signe . Det er da dejligt at nogen gider at lave en hjemmeside som denne.
146501-11-2012 10:20:11 Signe Petersen
Sortebær er sgu da ikke giftige, sådan noget sludder!! De smager fantastisk, også i kage ;-)
146627-07-2012 13:51:08 cartana høtoft
Jeg er opvokset ved jammerbugten, og da jeg var barn for mere end 50 år siden, spiste vi mange revlinger, dem ville de voksne nemlig ikke bruge til syltning, så der var rigeligt til os.
146703-08-2011 16:02:25 Sanne
På grønland, spiser man masser af sortebær, det er en delikatesse. Vi er ihverfald ikke "døde" af at spise dem. ;) Og de smager rigtigt godt som marmelade/syltetøj til rensdyr osv.
146813-11-2010 21:42:08 Palle Roch, Bornholms snapseLaug
Revling er en fortræffelig snapseurt, en flaske fyldes halvt op med bær skyllet i koldt vand, fyld op i flasken med en neutral snaps, lad det trække i 6 måneder, filtrer bærrene fra gennem et kaffefilter og fortynd 1-4 eller efetr behov.
Bærrene skal skylles grundigt da der laver en lille bille på revling og den afgiver bitterstoffer.
God fornøjelse skål.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her