Logo

Sølvløn - Acer saccharinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sølvløn - Acer saccharinum

Sølvløn kendes på den skinnende sølv­hvide behåring på bladenes underside. Den er et kraftigt træ, som i sit nord­amerikanske hjemland kan blive 40 m højt; i Europa bliver det sjældent over 20 m. Planterne udvikles ofte med flere stammer helt fra jordoverfladen, og de spidse vinkler mellem grenene kan give anledning til, at grenene kan flække i stærk blæst eller ved snetryk. Sidegrenene er ofte malerisk overhæn­gende. Stammebarken er lysegrå og skaller af i tynde flager. Bladene er lette, femlappede med spidse lapper. Oversiden af bladene er lysegrøn, undersiden som nævnt sølvhvid; høstfar­ven er klart gul. Træet blomstrer før løvspring, ofte allerede i marts; han­blomster og hunblomster sidder hver for sig i små klaser. De hængende frugter sidder på 3-5 cm lange stilke, og vingerne danner en bred vinkel til hinanden; de er modne allerede i juni og falder hurtigt af.

 

Sølvløn og de øvrige arter af løn og ahorn har fantastisk smukke høstfarver, oftest gule og orange, men også rød høstkolorit forekommer.

 

Vækstkrav: Sølvløn trives bedst på en let, veldrænet jord, gerne iblandet sand. For at undgå vindbrud er læ påkrævet. Planten er fuldt hårdfør og kræver ej heller i de unge år nogen form for vinterdækning.

 

Pleje: Sølvløn formeres som de øvrige lønarter ved frøudsæd. Træet er meget hurtigtvoksende og kræver kun lidt pleje. Beskæring bør undgås; men en vis formning af de unge træer kan måske være nødvendig; beskæringen bør være afsluttet før løvfald.

 

Anvendelse: Især de flerstammede ty­per er anvendelige som solitærtræer i parker og større haver; men selv i mindre haver kan de accepteres, dog bedst som eneste større træ, f.eks. i en åben forhave eller i en atriumgård. Træet er ikke særlig langlivet, men kan dog holde 20-30 år.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her