Logo

Skovfyr - Pinus sylvestris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skovfyr - Pinus sylvestris

Skovfyr er vildtvoksende i Nordasien, Mellem- og Nordeuropa. Træet var vildtvoksende i Danmark indtil det 16. årh., hvor de sidste bevoksninger i Vestjylland og på Læsø blev udryddet ved intensiv fældning. Alle skovfyr i vore dage er plantet eller sået i plante­skoler, plantager og skove. Veddet, der har tydelige årringe og en rødlig kerne, er mere hårdt end rødgranen s og anvendes som gavntræ, bl.a. til jernbanesveller, pæle, kasser og papir­masse.

Skovfyrren bliver indtil 40 m høj. Æld­re træer er let genkendelige, idet den øverste del af stammen bliver rustrød; nedentil er barken brunlig og skorpet. Unge træer har en åben krone med regelmæssigt opbyggede grenkranse, mens ældre træer kun har få, knud­rede sidegrene. Nålene er blågrønne, 4-6 cm lange, toknippede og fældes efter 2-3 år. Koglerne hænger fra en kort, bøjet stilk og modner det 3. år; på dette tidspunkt er de brunlige, mens farven indtil da er grøn.

 

Skovfyr (Pinus silvestris) kendes på den røde »overdel«. 

 

Vækstkrav: Skovfyr trives i tørre om­råder og gerne i sur jord, bedst i fuld sol.

 

Anvendelse: Som solitærtræ i større og mindre haver samt parker. Desuden i større samlede plantninger i skove, plantager og naturhaver, hvor skovfyr er et mere stabilt træ end den ellers så yndede bjergfyr.

 

Varieteter og sorter: Der findes en lang række former af skovfyr, hvoraf nogle har en lavere, tættere vækst, der gør dem velegnede som prydtræer i haver. 'Fastigiata' har smal, søjlefor­met vækst med hængende grene. 'Glo­bosa Viridis' bliver ca. 1 m høj med tæt, kugleformet vækst. Varieteten pu­mila bliver ca. 2 m høj med flere stammer. Varieteten scotica vokser i det skotske højland og har korte, stive nåle og en bred krone.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.158 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her