Logo

Smørtræ - Vitellaria paradoxa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Smørtræ - Vitellaria paradoxa

Smørtræet vokser på den tørre savanne syd for Sahara og er et særpræget træ med tyk, korket bark, som kan modstå de årlige savannebrande. Grenbygnin­gen er mærkværdig med en årlig til­vækst af tykke, cylindriske skud, som ikke bliver mere end 1,5-2,5 cm lange. Med 3-15 års mellemrum fremkommer der slanke, 15-20 cm lange skud, som derefter fortsætter med korte. Bladene er stilkede, helrandede og elliptiske og bliver ca. 20 cm lange og 4 cm brede. Blomsterne er uanselige. Frugten er et tørt bær. Frøene er meget rige på olie og var tidligere den vigtigste kilde til olie til madlavning og til lys i træets naturlige hjem. Selvom træet ikke længere er lige så vigtigt til disse for­mål, fældes det kun sjældent, idet der ofte er visse traditioner forbundet med det.

Formeringen sker ved frø; men blom­string og frugtsætning begynder ikke før ved 15 års alderen. Smørtræet har hos os kun interesse for botaniske haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.299 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her