Logo

Spidsløn - Acer platanoides

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spidsløn - Acer platanoides

Spidsløn er et almindeligt træ i danske skove og parker; den er desuden et udmærket vejtræ, men for voldsom til småhaver. Desuden breder den sig ved selvsåning og kan blive et besværligt ukrudt, især hvis frøplanterne spirer frem i hække eller tætte busketter, hvor det kan være vanskeligt eller umuligt at luge dem bort.

Spidsløn adskilles let fra den almindeli­ge ahorn på barkens, knoppernes og bladenes udseende. Spidsløn har glat bark med lodrette furer, mens ahorn har skorpebark, der falder af i store, uregelmæssige flager. Spidsløn har røde vinterknopper, mens ahorn har grønne knopper. Spidsløn har femlap­pede blade med spidse lapper og rund­buede indskæringer, mens de femlap­pede blade hos ahorn har spidse ind­skæringer.

Spidsløn har en tæt, smalt kuppelfor­met krone. Barken er mørkegrå, hos unge træer glat, hos ældre lodret furet. De nye kviste er grønne, men bliver senere brunlige eller grå; vinterknop­perne er rødlige og glatte og fyldt med hvid mælkesaft. De femlappede blade er 15 cm brede med tandede, tilspidse­de lapper og afrundede, bueformede indskæringer mellem lapperne. Træet har en smuk, rent gul høstfarve. På skyggede steder danner bladene en tæt bladmosaik, idet de sidder meget tæt sammen, så de kan udnytte den størst mulige lysmængde. Blomsterne kom­mer frem i den første uge i maj før løvspringet; de er klart gulgrønne, en farve, som lyser langt væk, og rige på honning; de samler mange bier. De vingede frugter sidder to og to sammen i en vinkel på 160°; de er først grønne, men bliver ved modningen brune; de kan spredes over store afstande af vinden.

 

Spidsløn, sukkerløn og rødløn har de mest pragtfulde høstfarver, især efter en lidt tør sommer.

 

Vækstkrav: Spidsløn er et meget hård­ført træ, som kræver let fugtig, dyb­muldet jord. Især på arealer med høj grundvandstand ligger rødderne meget nær jordoverfladen. Træet tåler blæst, kulde og en del skygge.

 

Pleje: Spidsløn formeres ved frø og købes i planteskolerne som 2-3 års træer i højder fra 80 til 150 cm. Man skal undgå at såre rødderne ved plant­ningen; i saftstigningsperioden bløder både rødder, stamme og grene stærkt. Bedste plantetid er oktober-novem­ber. Beskæring og udtynding udføres i eftersommeren før løvfald, aldrig om vinteren eller foråret!

 

Anvendelse: Spidsløn plantes især i større haver og parker og er desuden et udmærket gadetræ, blot jorddybden er stor nok og der er tilstrækkelig fugtig­hed i jorden. I stedet for spidsløn bør man i småhaver plante ildløn, rødløn, sukkerløn eller sølvløn (se disse artik­ler og artiklen Løn), som ikke kræver så megen plads.

 

Sorter: Af spidsløn findes en lang ræk­ke forskellige sorter; bedst kendt er 'Faassen's Black' med næsten sortrøde blade.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (79 stemmer)
Siden er blevet set 14.624 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
159028-09-2012 07:10:23 Hoejmark
Fandt for første gang et svar på noget helt specifikt jeg søgte :-)

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her