Logo

Stennød - Gymnocladus dioicus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stennød - Gymnocladus dioicus

Formering: Stennød er et meget langsomt voksen­de træ med en skulpturel krone og en fin og spændende grenbygning. Det egner sig bedst som fritstående, så at formen kan nydes fra alle sider. Det botaniske navn Gymnocladus (= nøg­ne grene) hentyder til de fåtallige smågrene på de kraftige hovedgrene, som en stor del af året ikke bærer blade. I Amerika kaldes træet Ken­tucky coffee-tree, da frøene under 2. verdenskrig blev brugt som kaffeer­statning. Det tyske navn Geweihbaum = gevirtræ hentyder til sideskuddene, der kan minde lidt om hjortetakker. Det danske navn stennød hentyder til de stenhårde frugter. I sit nordameri­kanske hjemland kan stennød blive indtil 30 m højt; men herhjemme vok­ser det så langsomt, at det i en privat­have varer ca. 20 år, før det når en højde af 5 m. Stammen har en ru, rødbrun skorpebark, og smågrenene udvikles oftest i spidsen af hovedgre­nene. Løvspringet er meget sent, og løvfaldet til gengæld meget tidligt. Bla­dene er rosa til lyst bronzefarvede i udspring; de er dobbelt uligefinnede med 3-7 par småblade, og det sam­mensatte blad kan blive 100 cm langt og 60 cm bredt. Blomsterne udvikles i maj og sidder i 6-10 cm lange endestil­lede klaser; de har et rørformet bæger og udstående, hvidgrønne kronblade. Frugten er en tenformet, brun bælg, i hvilken de hårde frø sidder indkapslet i frugtkødet. Bælgene bliver siddende på træet hele vinteren og falder først af hen på foråret. Træet har ep smuk, men kortvarig, gul høstkolorit.

 

Vækstkrav: Træet vokser bedst i en næringsrig, fugtig muldjord med sol og læ.

 

Pleje: Stennød kan formeres ved frø­udsæd om foråret; men det er ulig lettere at anvende rodskud eller rod­stiklinger ved formeringen. I tørre somre bør man vande omhyggeligt; ellers kræver træet ingen pleje. Al hensyn til den elegante og ejendomme­lige vækstform bør træet aldrig udtyn­des eller beskæres.

 

Anvendelse: Stennød plantes bedst som solitærtræ i græsplænen eller på en bund af lave, krybende buske nær husets sydvæg, ved terrassen eller atriumhaven.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.863 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1372114-07-2023 19:59:02 Vibeke Poulsen
En tilføjelse (og advarsel) til min egen kommentar for ni år siden ang. stennød - Gymnocladus I dag er det mellem 12 og 15 meter i højden og ca. 10 m bredt, ekstremt skyggende og det er slet ikke slut med at vokse!!!! Det hører kun hjemme i meget store haver eller parker og aldeles ikke i ved en sydvæg, terrasse eller atriumgård! Jeg har selv fået plantet det et forkert sted - troede desværre på, hvad der blev skrevet , og nu har jeg problemet. The Kentucky Coffeetree does well in large lawns or parks. grows 60 to 80 feet tall and 40 to 55 feet wide! 24 x 18m!) https://plants.ces.ncsu.edu/plants/gymnocladus-dioicus/
244804-10-2014 20:43:20 Vibeke Poulsen
Det der med langsomtvoksende er en sandhed med modifikationer. Jeg har et træ, som blev sået for ca. 20 år siden, og det er på nuværende tidspunkt ca. 7m i højden og 5m i bredden. Det har ikke blomstret, så jeg ved ikke, om det er et han -eller huntræ

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her