Logo

Stewartia - Stewartia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stewartia - Stewartia

Stewartia er opkaldt efter den skotske professor John Stuart, der i midten af det 18. årh. forestod anlægget af den store botaniske have Kew Gardens nær London. Stewartia stammer fra Østasi­en og Nordamerika. Man kender 8 arter, som alle er løvfældende træer eller buske, og man dyrker dem dels for deres store, smukke og meget hold­bare blomster, dels for bladenes dej­lige høstfarver. De er nær beslægtet med kamelie, og de hvide, skålforme­de blomster minder meget om enkelt­blomstrede kamelier. Desværre er kun et par af arterne hårdføre nok til at dyrkes her i landet.

 

Stewartia pseudocamellia er et lille træ med smukke, hvide, kamelie-lignende blomster og en stamme med smukke barktegninger.

 

Vækstkrav: Stewartia kræver let sur­bund og læ. Om sommeren skal de have en del vand og let skygge; uden sol dannes kun få blomsterknopper. For at sikre et ensartet mikroklima mellem og under planterne bør jord­bunden dækkes med bundplanter, f.eks. myrtekrukke og vinterbær; vin­terdækning af rodnettet med blade eller kompost er ligeledes tilrådelig.

 

Formering: Stewartia kan formeres ved frø, som sås under glas i fugtig, sur jord. Stiklinger skæres i eftersomme­ren af modent træ og stikkes i fugtigt sand. Den sikreste formeringsmetode er dog aflægning, idet man nedkroger en gren midt på sommeren og skærer den fri det følgende efterår.

 

Arter:

Stewartia ovata er en 4-5 m høj busk med ovale blade og 6-7 cm store, hvide blomster i juli-august.

Stewartia pseudocamellia er et lille træ med elliptiske blade, der får smukke gule og purpurrøde høstfarver. Blom­sterne er store, hvide, udvendig silke­hårede og med orangefarvede støv­knapper. Træstammen er smuk og sær­præget, idet den orangefarvede bark flosser og skaller af i store, purpurgrå flager som på en platan.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.965 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1279329-10-2019 13:36:41 Vibeke Poulsen
Angående Stewartia har min S. rostata sat en del frø, så hvis nogen er interesseret, kan de henvende sig til mig. Har desuden frø af Paeonia potaninii. telefon 55456606

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her