Logo

Stjernetop - Deutzia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stjernetop - Deutzia

Stjernetop stammer fra bjergegnene i den østlige del af Asien. Slægten omfatter omkring 50 arter, hvoraf kun få dyrkes i Danmark; men de er så hård­føre, at flere arter nemt kunne dyrkes her i landet. Alle arterne er buske med en noget stiv, oftest tæt og riset vækst. Grenene er stive og oprette, kun sjæl­dent svagt overhængende. Barken er lysebrun, senere afskallende. Bladene er modsatte, aflange med takket rand, og undersiden er beklædt med tætte stjernehår, hvilket gør den ru at føle på. De oftest hvide, undertiden rosa­farvede blomster sidder i endestillede, klaselignende stande; de er femtallige med 5 kronblade og 10 støvdragere med vingeformet støvtråd. Blomstrin­gen finder sted fra begyndelsen af maj og varer indtil midten af juli. Frugten er en kapsel.

 

Vækstkrav: Stjernetop udvikler den bedste og smukkeste vækst i almindelig næringsrig og veldrænet muldjord på en solrig plads. Hårdførheden i Dan­mark er god, men nedsættes en del ved udplantning på fugtige, lerholdige jor­der. Som regel dør planten ikke; men dele af den kan fryse tilbage og skæm­me dens udseende.

 

Stjernetop (Deutzia) er ofte så fyldt med blomster, at man næppe kan se de grønne blade.

 

Pleje: Arterne formeres bedst ved ur­teagtige stiklinger, der stikkes i det tidlige forår, enten under plastic eller i bænk; træagtige stiklinger skåret i no­vember-december kan anvendes til stikning i hus. Frøformering giver of­test et uensartet og undertiden spar­somt resultat.

 

Anvendelse: Denne planteslægt er ik­ke særlig udbredt i haverne, sikkert på grund af den uheldige vækstform; men smukke busketter kim dog skabes ved at anbringe flere planter sammen, så at de kan danne kontrast til andre be­plantninger.

 

Arter:

Stjernetop (Deutzia discolor) er en kun meterhøj prydbusk med blomster i hele juni.

Deutzia discolor er en lav busk på ca. 1 m. Bladene er 3-7 cm lange, ru på oversiden og tæt stjernehårede på undersiden. Blomsterne er hvide eller svagt lyserøde og sidder i tætte, man­geblomstrede, halvskærmagtige stan­de. Blomstringen falder i begyndelsen af juni og varer oftest måneden ud.

 

Stjernetop (Deutzia elegantissima) er under blomstringen smuk og dekorativ, men væksten er stiv og lidet spændende. Planten bliver smukkest i mindre busketter, hvor kun blomstringen er dominerende. Deutzia elegantissima hører til de høj­este i slægten. Væksten er opret eller noget overhængende med 5-8 cm lange blade, der kun er sparsomt behårede. Blomsterne er hvide med en svag rosa nuance, og blomstringen falder i juni-juli.

 

Deutzia gracilis er ligeledes en lav busk omkring 1 m i højden og med tilsvaren­de bredde. Væksten er tæt med mange tynde, oprette grene og 3-6 cm lange blade med stjernehår, der kun findes på bladoversiden. Blomsterne er helt hvide og sidder i korte, oprette toppe. De fremkommer midt i juni og holder til midten af juli. ten er fuldt hård­før hos os og tillige en af de smukkeste i slægten.

 

Deutzia longifolia er en opret, 1,5-2 m høj busk. Grenene er gråbrune med afskaIlende bark på de ældste skud. Bladene er lange, lancetformede og 6- 12 cm lange; bladundersiden er hvidlig af tætte stjernehår. Blomsterne er ind­vendig hvidlige og på ydersiden rosa-farvede; de sidder i tætte halvskærme i juni. Arten er meget blomsterrig; men væksten er langsom, og busken bliver smukkest, når den står enligt.

 

Deutzia scabra er en kraftigtvoksende plante på 1,5-2 m's højde. Grenene er ret stive og oprette, med rødbrun farve og afskaIlende bark. Bladene er æg­lancetformede og 3-8 cm lange, med stjernehår på begge sider. Blomsterne er hvide eller udvendig lyserøde; de er klokkeformede og svagt hængende i den ellers oprette top. Blomstringen varer gerne 3 uger.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (25 stemmer)
Siden er blevet set 16.731 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1300330-08-2020 14:35:48 Jens Poss
jeg søger oplysninger om beskæring af Stjernetop, men kan ikke finde nogle svar Pt. er den for høj, så den hænger for meget, og har tendens til at få toppen nedad. Mvh Jens

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her