Logo

Sukkerløn - Acer saccharum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sukkerløn - Acer saccharum

I århundreder har indianerne i det østlige Nordamerika udvundet sirup og sukker af saften fra sukkerløn eller sukkerahorn, som træet også kaldes. Når træets saftstigning går i gang i februar, bores et hul i barken 1 m over jorden, og et rør stikkes ind i hullet. Den udflydende saft, som indsamles i beholdere, ophængt på stammen, inde­holder op til 5% rørsukker. Saften indkoges til sirup, der kan anvendes, som den er, eller oparbejdes til rent sukker. Også herhjemme kan man tappe sukker af denne løn; men træet skal helst være en halv snes år, før man forsøger. Veddet er meget anvendt i møbelindustrien under navnet fugleø­jetræ; de mærkelige, påfugleøjelignen­de tegninger fremkommer ved over­skæring af de talrige små knaster, som stammer fra grene og præventivknop­per eller såkaldt sovende øjne; fugle­øjetræ anvendes til finer og intarsia (træmosaik). Sukkerløn er i sit hjem­land et indtil 40 m højt træ, som hos os næppe bliver over 20 m. Det har en tæt, oval krone med opadstræbende grene. Bladene er 3-5-lappede med runde udskæringer mellem lapperne; de kan minde om bladene hos spids­løn, men savner mælkesaft. Sukkerløn­nens blad indgår som et symbol i det canadiske flag. Om efteråret antager bladene en fantastisk høstfarve i en skala, der spænder fra gulbrunt over orange til lysende rødt. I denne perio­de valfarter man til skovene langs den nordamerikanske østkyst; men her­hjemme kan man visse år opnå næsten lige så smukke farver. Træet blomstrer før løvspring med klokkeformede, grøngule, honningduftende blomster.

 

Også i sommertiden er løvet hos sukkerløn meget dekorativt. Bladene minder meget om bladene hos spidsløn.

 

Vækstkrav: Sukkerløn kræver en næ­ringsrig, let og veldrænet jord i læ og sol eller let skygge. Den er helt hårdfør i Danmark.

 

Pleje: Sukkerløn formeres ved frøud­sæd, og den kan i enkelte planteskoler købes som toårige planter. Den kræver ingen særlig pleje. Beskæring vil i reg­len være unødvendig.

 

Bladene hos sukkerløn (Acer saccharum) får en pragtfuld gul, orange eller rød høstfarve i oktober.

 

Anvendelse: Et smukt lille træ, der bør vinde indpas i større haver og parker; som enkelttræ er det særdeles velegnet i småhaver, f.eks. i en åben forhave, i atriumgården eller som solitærtræ på plænen. Plantes flere træer sammen i en lille lund, vil en skovbundsplantning nedenunder have gode vilkår.

 

Sorter: 'Globosum' er en dværgform med kugleformet krone.

'Temple's Upright' har en smal, søjle­formet krone.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.660 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her