Logo

Tipuana tipu

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tipuana tipu

 

Tipuana tipu, også kendt som tipa, palisander og en stolthed i Bolivia, er et sydamerikansk træ. Det er det eneste medlem af slægten Tipuana. Den blev for nylig tildelt den uformelle monophyletiske Pterocarpus-clade i Dalbergieae

 

Fysiske egenskaber
Tipuana Tipu vokser op til tredive meter i højden og tyve meter bred og er kendt for sin anvendelse som skyggetræ. Træets blade er bundet sammensat, 25 cm lange; Nålene er typisk 2 til 7 centimeter lange, og de er forskellig paripinnate eller imparipinnate på det samme træ. Blomsterne er lysegule i farve og blomstrer kun kort på sensommeren. Frugten er en hård bælg med frøet i den ene ende, der ligner en samara (frugten af aske slægten, Fraxinus).
Afhængigt af hvor det dyrkes, er Tipuana stort set et løvfældende træ, der hvert år kaster det hele eller det meste af dets blade og store "helikopter" bælge fra midt-vinter til forår. Det producerer masser af frø, hvoraf de fleste lykkes at spire, og det kan modstå en meget bred vifte af vækstbetingelser, fra –4 °C til salt jord og til tørke. Tømmeret er hvidligt i farven, stærk og fibrøs. Klippede logfiler oser blodrød harpiks. (se billede)

 

Invasionsevne
Tipuana tipu betragtes som et invasivt ukrudt i nogle lande og er kendt for at have et meget aggressivt rodsystem. Trærødderne kan let løfte beton og asfalt op. Der skal træffes forholdsregler, når du planter i nærheden af bygninger, hjem eller bassiner, da de sandsynligvis vil blive beskadiget. Skader kan undertiden afværges ved skyttegrav nær strukturen til en dybde på cirka 1 meter og fylde grøften med murbrokker eller foret grøft med tyk plastplade eller bølgede tagplader.

 

Vises som en kategori 3-invasiv art i Sydafrika. Kategori 3 = Arter, der anses for at have det beviste potentiale for at blive invasive, må ikke forekomme overalt i biologiske kontrolreserver, medmindre de allerede eksisterede, da reglerne trådte i kraft. Betingelserne for, at disse allerede eksisterende planter kan opretholdes, er, at de ikke vokser inden for 30 m fra 1:50-års oversvømmelseslinje af vandløb eller vådområder, at alle rimelige skridt tages for at forhindre, at planten spreder sig, og at den udøvende chef har beføjelse til at indføre yderligere betingelser eller endda forbyde dyrkning i ethvert område, hvor han har grund til at tro, at disse planter udgør en trussel mod landbrugsressourcer. Forplantningsmateriale af disse planter, såsom frø eller stiklinger, må ikke længere plantes, formeres, importeres, købes, sælges eller handles på nogen måde. Det vil dog være lovligt at handle med træ i kategori 3-planter eller med andre produkter, der ikke har potentiale til at vokse eller formere sig.

Insekter
Arten er en fødevareplante til spittlebugs såsom Ptyelus grossus. I det sydlige Californien har et insekt kaldet tipu psyllid Platycorypha nigrivirga invaderet flere træer.


Tipuana tipu 

Unge træer klar til udplantning i sikrede kasser.


Tipuana tipu 


Tipuana tipu er på Alert-listen for miljø ukrudt, en liste over 28 ikke-indfødte planter, der truer biodiversiteten og forårsager andre miljøskader i Australien. Selvom disse træer kun er i de tidlige etableringsstadier, har potentialet til alvorligt at nedbryde Australiens økosystemer. Tipuana er blevet plantet over hele verden som et pryd/gade træ og haveplante. Det værdsættes også som et skyggetræ. I Australien blev det oprindeligt plantet i 1970'erne i Queenslands forstæder/haver og gader. Det er populært i Queensland-kvægindustri til opfedningsstalde i vinterperioden og for dens skyggeværdi.


Tipuana tipu 


Tipuana tipu 

Tipuana tipu træ in Revivim, Israel


Tipuana tipu 

Rød harpiks siver fra den afskårne Tipuana tipu stamme, Honeydew, Johannesburg

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (9 stemmer)
Siden er blevet set 1.020 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her