Logo

Tomattræ, Trætomat, Tamarillo, Cyphomandra crassicaulis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tomattræ, Trætomat, Tamarillo, Cyphomandra crassicaulis

 

Tomattræ, Tamarillo, Cyphomandra crassicaulis (syn. C. betacea), mere præcist kaldet en trætomat, er forskellige arter af plante end den, der vokser som fra en vinplante i haven. Denne flerårige busk bliver mellem 180 og 300 cm høj og har store, hjerteformede behårede blade, der typisk vokser til omkring 12 cm i længden.

 

Tomat Giant Tree er et tomattræ der bliver stort som et træ. Stammen har stærke stilke og store tunge og tykke blade.
Den sætter globeformede rosa/røde frugter med få kerner.
Frugterne kan komme helt op og veje 900 gram og have minimum 10 frø.

 

Planten er almindeligt dyrket i Sydamerika og varmere, nordlige klimaer, som der findes i Florida. Trætomat, Cyphomandra betacea, ligner egentlig mere en aubergine end en tomat. Frugten af træet vokser til mellem 5 og 7,5 cm i længden, med en glat, oval krop knyttet til en lang stilk, og blomstrer omkring to år efter såning. Ved blomstring kræves cirka tre måneder før tomattræet bærer frugt. Træet er også kendt som en trætomat, et navn der blev vedtaget af newzealandske landmænd i 1970 og nu anvendes bredt.


Tomattræ, Trætomat, Tamarillo, Cyphomandra crassicaulis 

 

Frugt

Frugten ligner en under-moden eller meget mild tomat i smag og har en hård ydre hud. Frugtproduktionen fra træet falder drastisk når det er 6 til 7 år gammelt, og træet er ude af stand til at overvintre overalt, hvor temperaturen falder til under frysepunktet. 

Frugten anvendes typisk kommercielt i gryderetter. Ifølge University of Illinois Extension sælges nogle tomatsorter, ligesom Ponderosa, til beskæring og uddannelse, og ofte i butikker som trætomater.

 

Sorter

Der er ingen navngivne sorter, men frugten kommer i en bred vifte af farver, herunder rød, mørkrød - kaldet "sorte" kommercielt - lilla og gul. Den bedste smag anses for at være i den gule sort.

 

Miljø

Trætomat kræver frugtbar, let jord. De tåler ikke områder med dårlig dræning, da stående vand - selv for blot et par dage -rutinemæssigt dræber træet. Det trives, når temperaturen er over 10 °C, selv om det kan tåle noget kulde til så lavt som 2 °C. Et ældre træ kan gendanne efter sådanne temperaturer, men unge frøplanter og stiklinger vil dø i disse betingelser.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.926 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her