Logo

Tornaralie - Acanthopanax

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tornaralie - Acanthopanax

Tornaralie stammer fra Himalayas højsletter, hvor den danner større sam­menhængende tornekrat; hos os er den en 3-4 m høj, løvfældende busk, der kan opnå en næsten tilsvarende bred­de. Alle arter har torne på de næsten glatte grene. Bladene er friskgrønne, dybt indskårne eller fingrede. Blom­sterne, der fremkommer i slutningen af juli, er femtallige, oversædige og grøn­lighvide. Frugten er et sort bær.

 

Vækstkrav: I Danmark er tornaralie normalt hårdfør, hvis den udplantes på en let, næringsrig og solrig plads. Smukkest bliver den som solitærplan­te, idet den er tilbøjelig til at give efter for andre planters kraftige vækst.

 

Arter:

Acanthopanax sieboldianus har på hovedstammer og grene spredte, men ret kraftige barktorne, der især ses ved grunden af kortskuddene. Bla­dene er femfingrede og sidder oftest i toppen af den ca. 3 m høje plante. Blomsterne fremkommer i slutningen af juli på kortskuddene; de er karakte­ristisk grønlighvide, siddende i små skærme.

 

Acanthopanax simonii er en spredttor­net busk, 3-4 m i højden og næsten det samme i bredden. Ofte er den smallest forneden med en let overhængende vækst, der forsigtigt fordeler sig skærmformet ud til siderne. Bladene bærer børster; de er femfingrede og ligner bladene hos hestekastanje. Småbladene kan blive op til 20-30 cm lange. Blomstringen finder sted i juli­-august med grønlighvide småskærme. Frugten er et sort bær.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.624 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her