Logo

Tretorn - Gleditsia triacanthos

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Tretorn - Gleditsia triacanthos

Tretorn er et middelhøjt, løvfældende træ, der i Danmark opnår en højde på 15-20 m. Slægten omfatter godt en halv snes arter fordelt over det meste af verden fra Nord- og Sydamerika via det centrale Afrika til Sydøstasien. I Danmark dyrkes normalt kun en en­kelt art, hvorfor kun denne skal næv­nes her. Træet har oftest slanke stammer med gulbrun eller rødbrun bark og kraftige, forgrenede grentorne, der har givet planten dens danske navn. Blade­ne, der først springer ud i juni,. er finnede eller dobbeltfinnede; i enkelte tilfælde findes begge typer på samme træ. Småbladene er aflange, elliptiske, omkring 3-4 cm lange, med en smuk lysegrøn farve. Kronen er åben og giver gode muligheder for en rig un­derplantning. Blomsterne er små, grønlige eller hvide, og udvikles sidst i juni fra sidestillede klaser umiddelbart efter løvspringet. Frugten er en uop­springende, flad, læderagtig bælg, 20-40 cm lang.

 

Tretorn (Gleditsia triacanthos) har fået sit danske navn fra de undertiden 10-12 cm lange, kraftige grentorne, som sidder fordelt på både stamme og grene.

 

Vækstkrav: Tretorn er et meget nøjsomt træ, der ikke stiller særlige krav til sine omgivelser; blot tåler det ikke dyb skygge, men udvikles ellers smukt på tør eller fugtig, veldrænet jord. Det er fuldt hårdført, men tåler ikke for megen blæst.

 

Pleje og formering: Det er kun sjæl­dent nødvendigt at pleje dette træ. Væksten er som oftest regelmæssig, og kronens form bliver smukkest uden beskæring. Formering sker ved impor­teret frø, som først blødes op i 60°C varmt vand; men dels er spireevnen meget ringe, dels opnås der oftest et spinkelt plantemateriale, som det kræ­ver nogen tid og en hel del faglig ekspertise at opskole.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (13 stemmer)
Siden er blevet set 4.832 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Hunderose - Rosa caninaEn af de almindeligste europæiske vild­roser. Det latinske navn betyder hun­derose. I...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
635818-06-2016 11:46:48 A B Poulsen
Vi plantede vores Tretorn i nyanlagt have 2007, og er nu ca. 2 m høj. I begyndelsen , var vinteren lidt hård ved den, hvor der var en del grene der måtte klippes af,men nu beg. debat gå bedre. Meget smukt træ. Har tænkt om man kan formere den i form af grene , som man gør ved vin planter.?
220406-09-2013 17:22:31 else Kristensen
Tretorn ( Gleditsia)
Jeg vil gerne vide hvordan man beskære træet som efter hånden er blevet meget højt ca, 8 meter. vi vel jo gerne
bevare det da det er et smukt træ.
Med venlig hilse
Else Kristensen

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!