Logo

Tulipantræ - Liriodendron tulipifera 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

De smukke blomster på tulipantræet (Liriodendron tulipifera) ses sjældent, fordi de udvikles i toppen af træet, ofte 15 eller 20 m over jorden - se dem her.

 

Tulipantræet hører hjemme i det nord­østlige Nordamerika, hvor man har målt indtil 60 m høje træer. Så store bliver de ikke herhjemme; men med sin 10-25 m's højde er træet dog for voldsomt til småhaver; derimod er det et glimrende skovtræ og parktræ. Slægtsnavnet Liriodendron stammer fra græsk leirion = lilje og dendron = træ efter blomsterformen; men blomsterne ligner nu snarere tulipaner, og derfor er det danske navn bedre. Træet har en gennemgående stamme med keglefor­met krone og lysegrå bark med et fint mønster af lange barkstriber. Bladet er flerlappet og kan minde om et ahorn­blad, hvis midterste spids er klippet af; om efteråret får løvet en smuk, gul høstfarve.

Blomsterne kommer frem fra maj til juli, delvis skjult af løvet og så højt oppe i trækronen, at de er vanskelige at få øje på. Bægerbladene er grønlig­hvide, kronbladene grønliggule med en orange plet ved basis og med orange striber på indersiden. Frugtstanden har form som en kogle og giver træet et festligt udseende efter løvfald.

 

Tulipantræ - Liriodendron tulipifera

De smukke blomster på tulipantræet (Liriodendron tulipifera) ses sjældent, fordi de udvikles i toppen af træet, ofte 15 eller 20 m over jorden.

 

Tulipantræ - Liriodendron tulipifera

Tulipantræ'ets smukke blomst - Liriodendron tulipifera (foto: preben)

Tulipantræ - Liriodendron tulipifera

Tulipantræ'ets smukke blomst - Liriodendron tulipifera (foto: preben)

 

Vækstkrav: Tulipantræ skal have en næringsrig, let fugtig jord og meget sol. I hjemlandet vokser det i skovene sammen med ambratræ, rødløn og amerikansk elm, alle sammen træer, der stiller samme krav til klima og jordbund.

 

Pleje: Træet formeres ved frø, som sås straks efter modningen om efteråret eller efter stratificering (opbevaring i tørt sand vinteren over). Frøene har en meget lav spireprocent, ofte kun 10%. Træet kan kun udplantes som småplan­ter og bør altid dyrkes i planteskolerne som pottekultur, da rødderne er sarte og ikke tåler at beskadiges. Foråret er den bedste tid for plantning. De første år bør man undgå, at træet går i stå i væksten i tørkeperioder, hvorfor der da må vandes rigeligt. Ellers kræver træet ingen særlig pleje; blot skal man sørge for god plads til det, så at den smukke krone frit kan udfolde sig.

 

Anvendelse: Som solitærtræ i parker og store haver samt som skovtræ i blandet løvskov.

Den kinesiske slægtning Liriodendron chinense er bedre egnet for små haver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (51 stemmer)
Siden er blevet set 15.924 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1176801-08-2017 09:15:00 Grith Dieckmann
Så så vi vores første blomst på det 20 år gamle, 9m høje Tulipantræ 👏👏👏
528730-05-2016 20:13:29 Michael Müller
Hvor gammelt skal et tulipan træ værer før det blomster
218922-06-2014 19:10:35 Lise de Neergaard
Endelig! Efter 25 år blomstrer mit tulipantræ for 1. gang. Ikke mange blomster, og de er ikke alle lige langt i udviklingen.Men de er smukke, lidt åkandeagtige og eksotiske og dufter svagt af vanille. Det med topblomstring er ikke tilfældet her. Jeg kan plukke dem uden at stå på tæer. Træet bor i min store have i sydvestsjælland.
219020-06-2014 22:58:56 haveABC
Tak til Bo Sejr - stavefejlene er nu rettet.
219120-06-2014 22:36:22 Bo Sejr
Liriodendron tulipifera, på dansk: tulipantræ, der får en udmærket omtale i jeres glimrende leksikon, kaldes de to første gange fejlagtigt for L. tulipitera. Håber, I får det rettet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her