Logo

Tusindtop - Sorbaria sorbifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tusindtop - Sorbaria sorbifolia

Slægten består af 2-6 m høje, løvfæl­dende buske med trinde skud og et relativt tidligt løvspring i slutningen af april. Vækstformen er åben og bred, og de ellers oprette skud kan være delvis overhængende, især når de tyn­ges af de mange blomsterstande. Bla­dene er spredte, uligefinnede, med blivende akselblade; småbladene er savtakkede og 7-12 cm lange. Blom­sterne er tvekønnede, hvide og samlet i store, endestillede toppe; de fremkom­mer på de etårige skud midt i juli, og blomstringen vedvarer til begyndelsen af september. Frugten er en kapsel.

 

Vækstkrav: Tusindtop trives bedst på en almindelig, næringsrig muldjord i fuld sol, gerne i nogen fugtighed. Den er fuldt hårdfør i frost og delvis robust over for vindtryk, men foretrækker dog en vokseplads i læ.

 

Pleje: Formeringen sker hurtigst og bedst ved rodskud, som fremkommer i stor mængde. Skuddene afskære s alle­rede efter den første vækstsæson og udplantes på bed eller direkte på vok­sestedet. Stiklinger kan ligeledes an­vendes; der skæres materiale af de urteagtige skud, og stikningen foreta­ges i forsommeren under plastic eller i bænk. Sidste års blomsterskud skæres i februar ned til jorden, så busken kan danne nye skud.

 

Tusindtop (Sorbaria sorbifolia) ligner en hel del spiræa i blomst og løv. Men både slægtsnavn og artsnavn hentyder til løvets lighed med røn (Sorbus).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (18 stemmer)
Siden er blevet set 6.342 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
377605-08-2015 19:40:59 Karsten rye
I bør sig i artiklen at tusindtop breder sig utroligt hurtigt, og kan dræbe alt andet omkring sig. Vi har et hjørne hvor alle andre buske er væk, fordi vi alt forsent opdagede at den breder sig. Nu forsøger vi at grave den op, men det er ikke helt nemt. En djævel plante man skal hold sig fra.
273307-08-2012 12:59:43 M. Reinholt
Hvordan slipper vi af med Tusindtop. Den har snart invaderet hele haven!

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her