Logo

Vingevalnød - Pterocarya fraxinifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vingevalnød - Pterocarya fraxinifolia

Vingevalnød er et middelstort, løvfæl­dende træ med karakteristisk kamret marv i de unge skud. Barkens farve er mørkebrun, og knopperne er nøgne. Bladene er store, 30-40 cm lange, uligefinnede, med 15-25 aflange, 2-3 cm brede småblade. Blomsterne er rakleblomster, fordelt på han- og hun­rakler; hanraklerne overvintrer nøgne og strækker sig først omkring løvspring i maj-juni, mens hun blomsterne sidder i 20-40 cm lange, hængende rakler. De små frugter er vingede, hvilket har medført det danske navn. Også det botaniske navn har samme betydning (græsk pteron = vinge og karyon = nød).

 

Vingevalnød (Pterocarya fraxinifolia) er et smukt og dekorativt havetræ. På en næringsrig bund er væksten kraftig, og bladene kan blive indtil 40 cm lange. De gulliggrønne blomster sidder i nedhængende rakler.

 

Vækstkrav: Træet stammer fra de cen­trale og østlige dele af Asien; hos os vokser det på den nordligste grænse af sit udbredelsesområde, men er allige­vel både frost- og vindført. Det skal helst udplantes på en næringsrig og fugtig jordbund, hvor væksten til gen­gæld er hurtig og kraftig.

 

Pleje: Vinge valnød formeres oftest ved aflægning eller rodskud, som bedst udplantes i oktober. Smukkest bliver de nye planter, hvis de udplantes en­keltvis som buskede småplanter. Vin­gevalnød egner sig ikke til opstamning. Beskæring er kun nødvendig i form giv­ningsarbejdet; men den kraftige som­mertilvækst kan dog medføre, at en del skudspidser ikke når at modne og derfor må fjernes det følgende forår. Frøformering er mulig, men anvendes sjældent. Frøene udsås straks efter modningen, og småplanterne må be­skyttes det første par vintre, før ud­plantning kan finde sted.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.002 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
648113-08-2016 10:32:53 Karen F. Nielsen
et kæmpe træ friarealet i Smidstrup by krogårdsparken Smidstrup 7000 (den er så flot) Vingevalnød!

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her