Logo

Vintergylden - Jacobinia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vintergylden - Jacobinia

Vintergylden er en busk fra Mellem­amerika, hvor den findes fra Mexico til Brasilien. Den har elliptiske, helrande­de blade. Blomsterne er oftest samlet i oprette, tætte stande, sjældnere i få­blomstrede kvaste eller enligt i blad­hjørnerne; de er røde, gule eller orange.

 

Pleje: Af de to arter, som dyrkes, Jacobinia carnea og Jacobinia pauciflo­ra, er Jacobinia pauciflora den, der er lettest at have i stuen, mens Jacobinia carnea trives bedre i et væksthus eller en vinterhave, hvor der er mere jævn luftfugtighed. Hvis den skal stå i en stue, skal den stå lyst, men må beskyt­tes mod direkte sol i den varmeste tid. Desuden skal den have så stor luftfugtighed som muligt; det kan opnås ved regelmæssige overbrusninger. Potten kan også anbringes på en' omvendt potte i en skål vand, dog således, at jorden ikke er i berøring med vandet. I vækst- og blomstringsperioden skal der regelmæssigt tilføres næring; om vinte­ren tilføres der mindre vand og slet ingen næring. Jacobinia pauciflora ta­ber let bladene, hvis luften ikke er tilstrækkelig fugtig. Planten kan stilles udendørs på et beskyttet sted om som­meren; men også der skal den vandes og gødes regelmæssigt. Hvis planten står i en stue, må man sørge for rigelig frisk luft. Om vinteren er en tempera­tur omkring 6-10°C tilstrækkelig, og i overensstemmelse hermed skal der næ­sten ikke vandes.

 

Formering: Vintergylden formeres ved topstiklinger, der er ca. 8 cm lange og stikkes i en jord, der er ca. 20°C. Kun de tre øverste blade skal blive siddende på stiklingen, mens resten af bladene fjernes. Indtil stiklingen har fået rod, kan den dækkes med klar plastic, der ikke må berøre stiklingen. Hvis stiklin­gen knibes en enkelt gang, efter at den har slået rod, vil den forgrene sig der, hvor de yderste skud spidser er fjernet.

 

Arter:

Jacobinia carnea stammer fra Brasilien. Det er en opret, løvfældende busk med aflange blade, som føles ru. Blomstens kronblade danner et slankt kronrør med lang, smal over- og un­derlæbe. Blomsterstanden er ca. 10 cm lang og lysviolet. Den blomstrer fra juni til august.

 

Jacobinia pauciflora stammer ligeledes fra Brasilien. Planten bliver 30-60 cm høj og har blade af uens størrelse; de største er 4-6 x 1-2 cm. Bladene er læderagtige og stedsegrønne. Blom­sterne er enlige eller samlet få sammen i bladhjørnerne; de er nikkende, halvt røde, halvt orangefarvede og 2 cm lange. Den blomstrer fra december til februar-marts.

 

Vintergylden (Jacobinia carnea) er en rigtblomstrende plante i drivhus eller vinterhave med fugtig luft.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.151 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her