Logo

Vinterlue - Stranvaesia davidiana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vinterlue - Stranvaesia davidiana

Vinterlue er en stedsegrøn, oftest buskagtig, indtil 8 m høj plante. Slæg­ten stammer fra de vestlige og centrale dele af Kina, men har efter indførelsen til Europa vist sig at være særdeles velegnet og hårdfør. Den er opkaldt efter den engelske botaniker William Fox Stranvais (1795-1865). Bladene er ret smalle, lancetformede og svagt læ­deragtige, 5-10 cm lange med hel rand. Blomsterne er hvide og sidder i åbne, oprette halvskærme, der er 5-7 cm brede; de udfoldes i juni, oftest i stort antal, og blomstringen varer indtil be­gyndelsen af juli. Frugten er et stærkt orangerødt farvet bæræble, der er de­korativt på baggrund af de stedsegrøn­ne blade. I sensommeren får planten en meget smuk høstfarve, idet de æld­ste blade, der fældes, først gulfarves for senere at gå over i ildrøde nuancer.

 

Vinterlue (Stranvaesia davidiana) er en meget smuk og dekorativ plante med stedsegrønt løv og orangerøde frugter. Ofte bliver en del af bladene i sensommeren flammende røde og bevarer farven, til de fældes om foråret.

 

Vækstkrav: Planten stiller ingen særli­ge krav til sine omgivelser, men udvik­ler sig smukkest på almindelig god havejord i halvskygge, gerne under større træer som birk. Den er fuldt hårdfør i Danmark og tåler nogen vind, men bryder sig ikke om våde, lerholdige jorder.

 

Pleje: Vinterlue kan formeres ved frø, der straks efter modningen stratificeres (se denne artikel); året efter udsås de i drivbænk eller under plastic i en let, sandblandet jord. Aflægning ved ned­bøjning af grene eller stikning er mest benyttet; men roddannelsen kan være langsom, og småplanterne må vinter­dækkes det første par år. Egentlig vedligeholdelse eller pleje er kun sjæl­dent nødvendig; men i visse tilfælde kan planterne ved deres let overhæn­gende vækst brede sig for meget og må opbindes eller beskæres.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.366 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her