Logo

Græstørv

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Græstørv

Præfabrikerede ruller af græstørv, klare til lægning i haven. Græstørv er præfabrikerede græsplæ­ner, som fremstilles og sælges af specialfirmaer. På store arealer med særlig porøs og næringsrig jord udsås græsset på sædvanlig vis, passes med klipning, vanding og gødskning og sælges i to kvaliteter: en til almindelige græsplæ­ner og en til sportsplæner.

Med specialmaskiner løsnes tørvene i baner af 30 cm's bredde og 1 m's længde. Tør­vene rulles sammen med rodsiden udad og transporteres til det sted, hvor de skal bruges.

Her er jorden i forvejen gjort klar til at modtage tørvene ved omhyggelig gravning, kultivering og finplanering. Jor­den dækkes med et tyndt lag grus, vandes omhyggeligt og gødes med 2 kg diammoniumfosfat pr. 100 m². Tørve­ne lægges i lange rækker, hver enkelt tørv tæt op til den foregående. Fugerne mellem dem fyldes med grus eller sandblandet jord.

Efter lægningen tromles plænen med en let tromle; i mangel af en tromle kan en motorplæneklipper med en vis vægt bruges. Da fabrikstørvene er me­get tynde, ca. 2 cm, vil de hurtigt tørre ud, hvis de ikke snarest får rigelig med vand. De skal i første omgang have mindst 30 mm vand, bedst tilført med en vandspreder. Selvom det regner, mens lægningen af tørvene foregår, skal man alligevel vande kunstigt for at sikre en tilstrækkelig fugtighedsgrad i jorden.

Færdigplænen kan klippes første gang, når væksten er kommet godt i gang og græshøjden er omkring 6 cm. Plænen er klar til brug efter 14 dages forløb, mens en nysået plæne først kan bruges til leg og boldspil efter 3-4 måneders forløb. Fordelen ved færdiggræs er således ikke blot en plæne, der er grøn med det samme, men især, at den kan tages i brug efter så kort tids forløb. Græstørv har mange anvendelsesmu­ligheder i den moderne have: til lap­ning af huller i den gamle plæne, til etablering af en ny plæne med kort varsel samt til lægning på skråninger eller andre steder, hvor såning er van­skelig eller umulig. Græstørvplænen, færdiggræsset eller rullegræsset, som det også kaldes, er dobbelt så dyr i anlæg som en sået plæne af samme størrelse; men den forøgede udgift må afvejes mod tidsbesparelsen og en sik­rere vækst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 4.753 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her