Logo

Kæmperør - Arundo donax

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kæmperør - Arundo donax

Kæmperør udvikler indtil 4 m høje planter i sit hjemland, tropisk Asien; men planten er også udbredt i Middel­havslandene og på De Canariske øer. Her finder man den ved kanten af søer og sumpe; men den kan også trives i

steppeagtige eller ørkenagtige områ­der. I Italien anvendes den ofte som hækplantning omkring marker og oli­venlunde. De kraftige strå bliver om­kring 6 cm i tværsnit og er i hele deres længde besat med grågrønne. smalle, båndagtige blade. Under varme klima­forhold udvikles 30-40 cm lange blom­sterstande; men i Danmark er den ikke i stand til at blomstre.

 

Kæmperør (Arundo donax) skal stå tørt om vinteren og fugtigt om sommeren.

 

Vækstkrav: Planten stiller ingen særli­ge krav til jordbunden og trives på selv mager, næringsfattig jord. Den udvik­les bedst, hvis den får tilført rigeligt vand i vækstperioden; men i vinter­halvåret bør den stå tørt, hvis den skal overvintre tilfredsstillende.

 

Pleje: Som så mange andre græsarter skyder kæmperør udløbere ud til alle sider, og planten formeres let ved, at man om foråret afskærer passende rodstykker og med det samme anbringer dem på den nye vokseplads. For at hindre planten i at brede sig for meget på naboplanternes bekostning kan man enten plante kæmperør i en ned­sænket betonring eller fore ydersiden af plantehullet med kraftig plastfolie eller tagpap. Hvis man har placeret sine kæmperør nær havens vandparti, er det især vigtigt at begrænse udløber­nes udbredelse. I tørre somre bør kæmperør vandes, men den kræver ellers ingen pleje. De visne stængler bør ikke fjernes om efteråret, først om foråret, så snart de unge skud er ved at udvikle sig fra rodstokkene. Gamle skud skæres ned til 20 cm over jord­overfladen.

 

Anvendelse: Kæmperør kan anvendes i parker og større haver ved et vand­parti eller som solitærplante på en plæne, forudsat at man begrænser dens mulighed for at brede sig.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.045 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
296231-10-2010 15:28:30 leif sejerø hansen
vores arundo donax er 6 m høje

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her