Logo

Øjentrøst - Euphrasia officinalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Øjentrøst - Euphrasia officinalis

Slægten rummer ca. 130 arter, der er udbredt i de tempererede og kølige områder. Euphrasia er græsk og bety­der glæde; planten har fra gammel tid været anset for at være lægende og blev især anvendt mod øjensygdomme og mod blindhed hos ældre. Tørret an­vendtes den i urteteer, men har dog aldrig været benyttet i den officielle lægekunst.

 

Øjentrøst (Euphrasia officinaiis) er en lægeplante, som tidligere anvendtes til fremstilling af øjenmedicin.

 

Lægeøjentrøst er en meget formrig plante, og der findes en række under­arter, der inddeles i to typer, hvoraf den ene blomstrer i forsommeren med en oftest ugrenet stængel, mens den anden blomstrer i sensommeren med en grenet stængel. Planten er alminde­lig udbredt i Danmark, hvor den vok­ser i enge, på heder, i græs, i skove, på tørre bakker og mellem klitter; den er udbredt på hele Skandinaviske Halvø og findes også på Færøerne, Island og Grønland. Det er en enårig, 5-40 cm høj halvsnylter, der lever mere eller mindre som parasit på andre planters rødder. Planten er håret, med eller uden kirtelhår. Bladene er modsatte, ustilkede, ægformede til hjerteforme­de og savtakkede. De ensidigt vendte blomster sidder i bladhjørnerne af højblade i spidsen af stænglen; bægeret er firfliget og kronen tolæbet, hvid eller lilla med mørkere saftmærker, der peger mod den gullige plet på underlæbens svælgdel. Støvknapperne har hvide hår og et vedhæng i spidsen. Frugten er en torummet kapsel med mange små, aflange frø.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (17 stemmer)
Siden er blevet set 5.531 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
124322-02-2015 19:48:53 johnny
er der nogen der ved hvor man kan köbe frö
124426-01-2014 14:59:18 elsebet riissager
Det er helt udmærket at f. eks. skylle et irriteret øje med te af øjentrøst. Det hjælper!
124510-05-2010 20:40:13 kenneth
I skriver:

"Euphrasia er græsk og bety­der glæde; planten har fra gammel tid været anset for at være lægende og blev især anvendt mod øjensygdomme og mod blindhed hos ældre. Tørret an­vendtes den i urteteer, men har dog aldrig været benyttet i den officielle lægekunst."

Mange naturbehandlere er meget begejstret for dens virkning mod øjensygdomme. I kunne også skrive at den beviseligt indeholder bakteriedræbende stoffer, samt at den beskedne forskning der har været ikke har tydet på at den giver folk bivirkninger såfremt man ikke overdoserer.

Hvorfor er den ikke anvendt I moderne medicin? Måske pga at medicinalindustrien ikke ønsker at betale for en videnskabelig forskning af dens virkning, fordi de alligevel ikke kan patent på en plante.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her