Logo

Agerpadderok - Equisetum arvende

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ses midt til sidst på foråret. Padderokker, der er fjernt beslægtet med bregner, har hverken blade eller blomster. De mærkelige skud, der ligner grantræer, kommer efter de kortlivede brunlige fertile

Ses midt til sidst på foråret.

 

Padderokker, der er fjernt beslægtet med bregner, har hverken blade eller blomster. De mærkelige skud, der ligner grantræer, kommer efter de kortlivede brunlige fertile skud med sporebærende kegler i spidsen.

 

Vækstform:

Den trives i marker og levende hegn, på ubebyggede grunde og i haver - og på alle former for jord. Nye planter vokser op fra de små rodknolde eller fra et stykke af de dybt voksende og meget livskraftige jordstængler. Ved et eksperiment producerede et stykke j ordstængel på 10 cm 64 meter ny jordstængel i løbet af et år.

 

Hvad man kan gøre:

Denne plante er svær at kontrollere, da jordstænglerne ligger for dybt til, at man kan grave dem op. En ukrudtshæmmende membran er effektiv, men det kan tage tre-fire år. Man kan svække den, men ikke dræbe den ved regelmæssig lugning. Agerpadderok er hverken høj eller skyggetålende, så den kan afgrænses, men ikke udryddes af en tæt beplantning af høje flerårige eller buske.

 

Vidste du det?

Skuddene indeholder store mængder kisel. Det får dem til at føles som sandpapir. Engang blev de brugt til at skure gryder med. Stængler, der koges i vand, er efter sigende et effektivt svampedræbende middel.

 

Artikel billede

De fertile skud kommer først.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (15 stemmer)
Siden er blevet set 13.419 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
192420-11-2013 08:51:38 Leif Stryger
Hej - jeg har også haft en hel del af de ellers pæne Agerpadderokker. De bredte sig dog for meget, så jeg valgte at omlægge det 'inficerede' område til et større surbundsbed, omkranset med brosten mod græsstierne. Herefter er der kun enkelte planter, der viser sig langs brostenskanten - her er de nemme lige at hive op. Mine Agerpadderokker bryder sig ikke om en græsklipper - eller 40 cm spagnum!! Så det er min måde at klare disse naturplanter på.
192513-08-2013 11:16:34 Mia Stochholm
Det er ikke kun under landbrugsarealer, men i høj grad også under haver og i byområder, der bliver fundet pesticider og nedbrydningsprodukter i grundvandet, herunder aktivstofferne glyphosat og MCPA fra henholdsvis Roundup og Plænerens. Vi bor ovenpå vores drikkevand, og alt hvad der spredes ud på jorden risikerer før eller senere at havne i grundvandet.
192612-08-2013 18:03:08 Torben Jørgensen
Agerpadderok kan bekæmpes med f.eks. Toxan plænerens, eller et andet ukrudsmiddel, der indeholder MCPA.
192707-08-2013 09:45:28 stella randal
jeg har læst et sted at Agerpadderokken er en 'indikator' plante. Den indikerer sammepresset, hård jord, dvs. vokser bl.a der hvor der er traktose.
192804-06-2013 22:39:32 Denis Mejer.
Hej. Hvordan slipper man af med denne Padderokke. Vi har den i hele vores forhave og de spreder sig. Er der evt. noget gift der kan fjerne dem. Mvh Denis M

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her