Logo

Bjørneklo - Heracleum mantegazzianum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Bjørneklo - Heracleum mantegazzianum

Kæmpebjørnekloen er en dekorativ prydplante, som imidlertid på forbavsen­de kort tid breder sig som det værste ukrudt. Den bør aldrig sås eller plan­tes, hverken i små eller store haver. Den er næsten umulig at udrydde, og for øjeblikket breder den sig nærmest som en pest over det meste af landet, langs veje, i levende hegn, i plantager og skove. Landboforeninger, stats­skovvæsenet og andre forsøger at hindre yderligere udbredelse og gør alt for at slå den ned.

Der er flere grunde til denne heksejagt på den smukke, imponerende og de­korative plante. For det første er dens vækstkraft så stor, at den breder sig på dyrkede planters bekostning og tager lys og næring og vand fra dem. For det andet er plantens saft så giftig, at mange mennesker får ubehagelig, smertende og langvarig eksem ved berøring.

Bjørnekloen bliver to til tre meter høj. Stænglerne er hule, kraftige og fure­de. Bladene er meget store, fjersnitdelte. Blomsterne er hvide eller grønlige og samlet i en stor, hvælvet skærm. Frøene er ovale og fladtrykte. Hele planten har en ubehagelig lugt.

De tørrede frøstande anvendes i stor udstrækning til indendørs pynt i vin­tertiden. Ved transporten af frøstandene er det umuligt at undgå spredning af frøene. Første sommer dannes en rosetagtig plante, som blomstrer det følgende år.

Ved hyppig nedhugning med le kan man holde planterne nogenlunde i ave, så man undgår blomstring. Men efter gentagne nedhugninger danner plan­ten ganske korte blomsterstængler, som især i tætte bevoksninger mellem buske og lignende ubemærket kan udvikle spiredygtige frø.

Opgravning af hele den kødfulde og forgrenede rod er en effektiv, men næsten uoverkommelig metode.

--

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.577 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Busket bjergte - Gaultheria shallonSes sent forår - midsommer. De fleste havebuske er ret velopdragne, i det mindste i den...
• Enarig rapgræs - Poa annuaKommer fra tempererede områder med, hvad der måske er verdens mest udbredte ukrudt. Enårig...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!