Logo

Bynkeambrosie - Ambrosia artemisifolia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bynkeambrosie - Ambrosia artemisifolia

Ses sidst på sommeren - tidligt efterår;

Bynkeambrosie er den vigtigste kilde til høfeber i det østlige Nordamerika. Hver plante producerer en milliard pollenkorn - det er 100 millioner tons pollen hvert år i Nordamerika. Bynkeambrosie vokser meget hurtigt, men det er en høj plante, så der er rigeligt med tid til at bryde ind og forhindre den i at blomstre. Frøene kan holde sig meget længe i jorden.

 

Det meste ukrudt i Danmark hører hjemme i tempererede områder, selvom nogle af dem kommer fra varmere områder. Men der er nogle få enårige, der endnu ikke har haft så stor betydning i disse områder. De er mere almindelige på steder med varmere somre.

 

Det meste tempererede ukrudt laver fotosyntese (producerer energi af sollys) på samme måde som de fleste andre planter, men amaranth og rævehale udfører C4-fotosyntese. Det fungerer bedre i varmt og tørt klima og danner mere sukker, der kan drive en endnu hurtigere vækst.

 

Bynkeambrosie - Ambrosia artemisifolia

 

bynke-ambrosie: Ukrudtsplante kan give 100.000 danskere allergi

En ny plante har fundet vej til Danmark, og det kan give et boom i allergikere.

Næsten en million danskere kæmper hvert år med symptomer som snue, nysen og tilstoppet næse, fordi de lider af pollenallergi. Nu kan en ny og frygtet ukrudtsplante, der har fundet vej til Danmark, øge antallet af allergikere med op mod 100.000 danskere. Og planten har flere konsekvenser end 'blot' flere allergikere. Etablerer den sig i Danmark, vil den forlænge pollensæsonen med op til en måned.

 

Navnet på den frygtede plante er bynke-ambrosie, og den finder vej til Danmark gennem fuglefoder, der bliver importeret fra Østeuropa. I Ungarn og USA har planten allerede øget antallet af allergikere, og den kan altså også have store konsekvenser for antallet af allergikere i Danmark.

 

Den frygtede plante vækker bekymring hos Astma- og Allergi i Danmark:

 

Bynkeambrosie - Ambrosia artemisifolia

 

- Der er ingen tvivl om, at bynke-ambrosie vil få en stor betydning for antallet af allergikere i Danmark, hvis den etablerer sig i vores natur. Vores skøn er på 100.000 flere allergikere, hvis bynke-ambrosie pollen bliver en del af den danske pollensæson, som vi ser det i f.eks. Ungarn.

I Østeuropa vokser bynke-ambrosie som ukrudt på markerne, og når man høster, kommer frøene fra planten med i blandingerne. Indtil for få år siden troede man ikke, at planten kunne reproducere sig selv i Danmark, men det har man nu bevist, at den kan.

 

Bynkeambrosie - Ambrosia artemisifolia

 

Flere allergikere og en forlænget pollensæson giver også dyre ekstra udgifter for samfundet. Karin Dam, seniorforsker for Center for Folkesundhed har i en ph.d.-afhandling regnet sig frem til, at én allergiker koster samfundet ca. 7500 kr. om året. Det er penge, der går til lægeudgifter, medicin og tabt arbejdsfortjeneste.

Ganger man 7500 kr. med Astma- og Allergi i Danmarks antagelse om 100.000 flere allergikere giver det et beløb på 750 millioner kroner årligt i ekstra udgift for samfundet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (7 stemmer)
Siden er blevet set 7.302 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
168301-10-2013 10:11:46 Bente Vester
Meget nyttig information. Jeg havde et eksemplar i haven, men planten er straks fjernet og lagt i skraldeposen, så den bliver brændt.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her