Logo

Havepest - Ensidig klokke - Campanula rapunculoides

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Havepest - Ensidig klokke - Campanula rapunculoides

Klokkeblomster er planter, som alle blomstervenner sætter pris på. De er i reglen frodige og bærer et væld af smukke blomster, som oftest blå eller violette. Hvis den ensidige klokke pludselig optræder i haven, skal man ikke i begejstring værne om den, for snart vil den svare til sit andet danske navn HAVEPEST. Den har nemlig masser af vandrette rodskud, som sender tætte kolonier af bladbærende skud til vejrs. Samtidig sender den tykke, kødfulde rødder ned i jorden. Knoldene er fyldt med oplagsnæring og sørger for næ­ste års vækst og blomstring. Planten blev tidligere anvendt som køkkenurt, indført til Danmark sidst i 1700-tallet.

Så snart havepesten viser sig i haven, må den omgående fjernes. Den skal graves op med rod og rodknolde. Den mindste stump giver mulighed for en ny plante. Har havepesten vundet indpas i staudebedet, mellem flerårige køkkenurter eller i bundvegetationen i havens busket, kan man ved stadig borthakning af de grønne plantedele svække planten så meget, at den efter­hånden går ud. Efter opgravning eller hakning bør man rive plantedelene sammen og tilintetgøre dem, så de ikke spredes til andre dele af haven. Når man køber planter hjem fra plantehandler eller planteskole, bør man kontrollere, at planteklumpen eller potten ikke indeholder rødder af havepe­sten, og i modsat fald sørge for at fjerne alle ukrudtsrødder, før man går i gang med plantningen.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (20 stemmer)
Siden er blevet set 16.855 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her