Logo

Klinte - Agrostemma githago

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Agrostemma githago, planteart i slægten klinte, der kun har få arter og tilhører nellikefamilien. Klinte er en enårig, opret, gråfiltet urt med linjeformede blade.

 

Klinte er en meterhøj urt, der lettest genkendes på bægerets 5 lange flige, som rager uden for de purpurrøde kronblade. Bladene er linje-lancetfor­mede, og kronbladene mangler bikro­ne. Frugten er en fem tandet kapsel med store nyreformede, sorte frø, der er særdeles giftige p.gr. af deres ind­hold af saponin.

Klinte stammer oprindelig fra Middel­havslandene; men dens tilstedeværelse i kornmarkerne medførte, at den i dag er blevet spredt over det meste af verden sammen med såsæd af forskel­lig slags. Tidligere kunne dens frø medføre alvorlige forgiftninger i bage­mel og foderkorn, men i dag gennem­går såsæd en effektiv rensning, hvorfor klinte er blevet meget sjælden. I en bibelsk lignelse omtales »klinten blandt hveden«; men der er ikke her tale om den egentlige klintes; snarere tænkes der på ugræsset eller ukrudtet i kornet.

 

Artikel billede

Klinte (substantiv <en; -n, ikke flertal)

Agrostemma githago, planteart i slægten klinte, der kun har få arter og tilhører nellikefamilien. Klinte er en enårig, opret, gråfiltet urt med linjeformede blade. Bægeret er sammenvokset, kronbladene violette, sjældent hvide. Frugten bliver en kapsel med nyreformede, meget giftige frø. Klinte stammer fra det østlige Middelhavsområde og er med kornavlen indslæbt til store dele af verden. Den var tidligere et besværligt og på grund af sin giftighed farligt markukrudt, heraf udtrykket "at skille klinten fra hveden"; i bibelsk sammenhæng er klinte dog næppe en veldefineret botanisk art; der hentydes snarere til ukrudt i almindelighed. Hele planten indeholder tillige saponiner, og roden har tidligere været benyttet på samme måde som sæbeurt. Den er imidlertid nu i stærk tilbagegang overalt i Europa og er næsten forsvundet fra Danmark.

Eksempler: Den plante, som i Bibelen kaldes klinte, var giftig rajgræs.

Idiomer:

skille klinten fra hveden - skille det dårlige fra det gode

så klinte i nogens hvede - ødelægge noget for nogen

Klinte har flere betydninger:

Klinte (tidsskrift) – litterært tidsskrift.

Klinte (Klinte Sogn) – en bebyggelse og et ejerlav i Klinte Sogn, Nordfyns Kommune

Klinte i ordsprog: Se festABC.dk: Ofte vokser klinte efter hvedesæd

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.992 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Håret kortstråle - Galinsoga parvifloraSes sent forår - sent efterår; Håret kortstråle er en enårig kurvblomst fra dyrket jord i...
• Vandhår - CladophoraDen mest almindelige er Cladophora, men der findes flere forskellige andre slægter....
• Vortemælk - Euphorbia peplusVortemælk har allesammen små grønlige blomster, der er omgivet af meget iøjnefaldende...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!