Logo

Klinte - Agrostemma githago

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Agrostemma githago, planteart i slægten klinte, der kun har få arter og tilhører nellikefamilien. Klinte er en enårig, opret, gråfiltet urt med linjeformede blade.

 

Klinte er en meterhøj urt, der lettest genkendes på bægerets 5 lange flige, som rager uden for de purpurrøde kronblade. Bladene er linje-lancetfor­mede, og kronbladene mangler bikro­ne. Frugten er en fem tandet kapsel med store nyreformede, sorte frø, der er særdeles giftige p.gr. af deres ind­hold af saponin.

Klinte stammer oprindelig fra Middel­havslandene; men dens tilstedeværelse i kornmarkerne medførte, at den i dag er blevet spredt over det meste af verden sammen med såsæd af forskel­lig slags. Tidligere kunne dens frø medføre alvorlige forgiftninger i bage­mel og foderkorn, men i dag gennem­går såsæd en effektiv rensning, hvorfor klinte er blevet meget sjælden. I en bibelsk lignelse omtales »klinten blandt hveden«; men der er ikke her tale om den egentlige klintes; snarere tænkes der på ugræsset eller ukrudtet i kornet.

 

Artikel billede

Klinte (substantiv <en; -n, ikke flertal)

Agrostemma githago, planteart i slægten klinte, der kun har få arter og tilhører nellikefamilien. Klinte er en enårig, opret, gråfiltet urt med linjeformede blade. Bægeret er sammenvokset, kronbladene violette, sjældent hvide. Frugten bliver en kapsel med nyreformede, meget giftige frø. Klinte stammer fra det østlige Middelhavsområde og er med kornavlen indslæbt til store dele af verden. Den var tidligere et besværligt og på grund af sin giftighed farligt markukrudt, heraf udtrykket "at skille klinten fra hveden"; i bibelsk sammenhæng er klinte dog næppe en veldefineret botanisk art; der hentydes snarere til ukrudt i almindelighed. Hele planten indeholder tillige saponiner, og roden har tidligere været benyttet på samme måde som sæbeurt. Den er imidlertid nu i stærk tilbagegang overalt i Europa og er næsten forsvundet fra Danmark.

Eksempler: Den plante, som i Bibelen kaldes klinte, var giftig rajgræs.

Idiomer:

skille klinten fra hveden - skille det dårlige fra det gode

så klinte i nogens hvede - ødelægge noget for nogen

Klinte har flere betydninger:

Klinte (tidsskrift) – litterært tidsskrift.

Klinte (Klinte Sogn) – en bebyggelse og et ejerlav i Klinte Sogn, Nordfyns Kommune

Klinte i ordsprog: Se festABC.dk: Ofte vokser klinte efter hvedesæd

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.584 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her