Logo

Nælde, stor - Urica dioica - brændenælde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ses tidlig sommer - tidligt efterår. Den velkendte brændenælde er en høj flerårig plante besat med brændende hår. Dens mindre enårige slægtning (Urtica urens) er knap så almindelig, som regel ...

Ses tidlig sommer - tidligt efterår.

Den velkendte brændenælde er en høj flerårig plante besat med brændende hår. Dens mindre enårige slægtning (Urtica urens) er knap så almindelig, som regel mindre og mere forgrenet. Ingen af dem må forveksles med døvnælde. (Lamium).

 

Hvordan det lykkes for dem

Nælder er berømte for at vokse i fugtig, næringsrig jord. Ofte trives de på kompostbunker, langs flodbredder eller på gamle bålsteder. Stor nælde kan tåle skygge og spreder sig hurtigt med underjordiske jordstængler og danner store klumper. Begge nælder er meget hurtigt voksende og har frø, der holder meget længe.

 

Hvad man kan gøre:

Kontrol af liden nælde er det samme som for alle andre enårige med små frø. Forhindre spiring med et jorddække eller en tæt beplantning, og lug kimplanterne op, så planterne ikke når at sætte frø. Stor nældes jordstængler ligger højt oppe i jorden og er ikke skrøbelige, så de er nemme at grave op med en greb.

 

Fordele:

Nælder har en lang historie som fødeplante, enten kogt som spinat eller lavet til suppe sammen med havre. Fibrene blev brugt til fremstilling af snor og tøj ligesom hør. Brug de næringsrige blade på samme måde som kulsukker - som kompost-aktivator eller lagt i vand som gødning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.395 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her