Logo

Ridderspore, kornridderspore - Delphinium consolida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ridderspore, kornridderspore - Delphinium consolida

I de gode gamle dage, før sprøjtemidlernes opfindelse, kunne man på bon­dens marker samle sig den smukkeste markbuket af valmuer, kornblomster, margeritter og riddersporer. Alle disse planter er nu forvist til områder, hvor det kemiske jordbrug ikke har vundet indpas; derfor kan vi også være så »heldige« at træffe disse markens ukrudtsplanter som ukrudt haver, hvor lugningen og den øvrige rengøring ikke er alt for effektiv. Riddersporen er en af de smukkeste af disse ukrudtsarter. Den er enårig, men ofte overvintrer sent spirede planter for så at blomstre den følgende sommer. Planten bliver mellem 20 og 40 cm høj. Den har en opret, dunet stængel, og i toppen af denne sidder de kraftigt violette blomster.

Den enkelte blomst består af fire farvede bægerblade med en lang spore på det bageste bægerblad. De fire kronblade er sammenvokset og forlænget ind i sporen. Blomstringen finder sted i juni-juli.

Ønsker man at fjerne de vilde riddersporer i haven, er arbejdet meget let. Det kan foregå ved håndlugning. De ret spinkle rødder er nemme at trække op.

I stedet for at fjerne riddersporerne i haven vil det snarere være en god ide at indføre dem som vildplanter i en blomster-eng eller en uklippet græsplæ­ne sammen med valmue og margerit.

--

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.390 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
636419-06-2016 15:05:46 Torben
Ukrudtsplante? Hvornår er det en ukrudtsplante, det er når den står der hvor den ikke skal være, denne her er jo flot.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!