Logo

Skræpper - Rumex obtusifidius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Der findes flere forskellige almindelige ukrudtsskræpper, heriblandt butbladet skræppe (Rumex obtusifidius), men man behøver ikke bekymre sig om at skelne dem fra hinanden.

Der findes flere forskellige almindelige ukrudtsskræpper, heriblandt butbladet skræppe (Rumex obtusifidius), men man behøver ikke bekymre sig om at skelne dem fra hinanden. Set fra et havebrugsmæssigt synspunkt er de alle lige besværlige og grimme.

 

Vækstform:

De er talrige på dyrket jord, på ubebyggede grunde og i vej grøfter. De har dybe, seje pælerødder og producerer store mængder frø. Under gode forhold kan en enkelt skræppeplante producere 30.000 frø. Frøene kan overleve i jorden i op til hundrede år. Ved en engelsk undersøgelse fandt man skræppefrø i små jordprøver fra en tredjedel af alle undersøgte haver i Sheffield.

 

Artikel billede

Skræppers og mælkebøtters pælerødder.

 

Hvad man kan gøre:

Små planter kan dræbes ved lugning, men udvikler hurtigt pælerødder og bliver dermed vanskelige at slå ihjel. Store planter kan slås ihjel, hvis man graver de øverste 15 cm af pæleroden op. Planterne kan nemlig ikke spire fra de dybere dele. Det er vigtigt at stoppe frøproduktionen, så selv hvis man ikke kan overkomme at grave dem ud, skal man i det mindste klippe de blomstrende stængler ned.

 

Fordele:

Unge skræppeblade er spiselige, men kun lige akkurat - de må ikke forveksles med den nært beslægtede og meget bedre almindelig syre (Rumex acetosa).

 

Artikel billede

Skovskræppe Rumex sanguineus, og

 

Artikel billede

Kruset skræppe Rumex crispus, kimplanter og blomstrende planter.

Begge arter kan blive 1 m høje og blomstrer tidlig sommer - sent efterår.  

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (14 stemmer)
Siden er blevet set 9.402 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her