Logo

Stedmoder - Viola tricolor

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stedmoder - Viola tricolor

Stedmoderplanten er enårig, toårig eller flerårig. Stænglerne er svage og bliver 10 til 30 cm lange. Blomsterfarven varierer, men oftest er de fire øverste kronblade lyseblå, mens det nederste er blåviolet med en gul plet. Det femte kronblad kan dog også være gult med sorte striber.

Det danske navn stammer fra eventyrets verden. Det nederste kronblad er stedmoderen, som sidder på to stole (støttes af to bægerblade). De to næste kronblade er hendes egne døtre på hver sin stol (bægerblad) og med spraglede kjoler som moderen. De to øverste kronblade er steddøtrene, som sammen sidder på en stol og har helt ensfarvede kjoler.

Det populære engelske navn til blomsten, »Jump-up-and-kiss-me« (Hop op og kys mig), siger noget om det glade lille ansigt, som man med lidt fantasi kan sammenligne blomsten med.

Stedmoder blomstrer hele sommeren fra maj til oktober. Den trives især på sur og neutral jord og er i landbruget en indikator på kalktrang.

Hvis man nænner at udrydde den, kan dette let ske ved håndlugning eller hakning.

 

AGERSTEDMODER (Viola arvensis) er en nær slægtning, som er enårig og har 6-30 cm lange, ret spinkle stængler. De fire øverste kronblade er hvide eller gule, det nederste gult med mørke striber.

--

 

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.114 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?