Logo

Svaleurt - Chelidonium majus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Svaleurt - Chelidonium majus

Svaleurt er en gammel lægeplante, som dyrkedes ved middelalderens klostre; dens saft blev anvendt mod rnave-, nyre- og blæresygdomme. Datidens

guldmagere betragtede planten som et grundelement til fremstilling af De vises Sten og kaldte den donum coeli = himlens gave. Plantesaften er orange­gul og farves rød ved luftens indvirk­ning; den anvendtes til gulfarvning af silkestoffer , og den gærede saft gaven fin indigoblå farve, der ligeledes blev anvendt til stoffarvning. Planten er enårig eller delvis flerårig, idet de saftige, kødfulde rødder er i stand til at overvintre og skyde nye skud følgende forår. Stængler og blade er svagt håre­de, løvet er lysegrønt, og de gule blomster med 2 bægerblade og 4 kronblade sidder i små stande på indtil 80 cm høje stængler.

 

Svaleurt (Chelidonium majus) er en gammel lægeplante med orangegul plantesaft. Den er et ret almindeligt ukrudt.

 

Vækstkrav: Planten trives bedst i næ­ringsrig jord i halvskygge, helst i læ under hække, buske og småtræer.

 

Pleje: Svaleurt breder sig ved selvså­ning, men kan også udsås efterår eller forår i lys skovbund eller en letskygget blomstereng. Som andre »vildplanter« kræver den ikke nogen form for pasning.

 

Anvendelse: I Danmark er svaleurt et ret almindeligt ukrudt i vej kanter og levende hegn og har derfra bredt sig til haverne. Her kan den være vanskelig at udrydde, da den i løbet af den lange blomstring udvikler en mængde frø, som myrerne er med til at sprede rundt i haven. Planten er så skør, at den knækker af ved roden, hvis man prøver at hale den op. I øvrigt er den så dekorativ, at den bør have lov at brede sig, hvor den ikke generer andre plan­ter, f.eks. langs hække eller i havens skovbund.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (26 stemmer)
Siden er blevet set 7.174 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
292817-03-2013 20:30:32 Søren Strømø
I min kolonihave er planten volsomt invasiv!
292913-06-2012 20:13:52 erika fløjbo
Hvor kan man købe svaleurt i dråb?
293027-06-2011 23:33:32 lyuba jensen
Den her plante virkning er meget kent for mig, fordi den har redet liv at min familiens medlem.den for 6 stjerner fra mig.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?