Logo

Svaleurt - Chelidonium majus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Svaleurt - Chelidonium majus

Svaleurt er en gammel lægeplante, som dyrkedes ved middelalderens klostre; dens saft blev anvendt mod rnave-, nyre- og blæresygdomme. Datidens

guldmagere betragtede planten som et grundelement til fremstilling af De vises Sten og kaldte den donum coeli = himlens gave. Plantesaften er orange­gul og farves rød ved luftens indvirk­ning; den anvendtes til gulfarvning af silkestoffer , og den gærede saft gaven fin indigoblå farve, der ligeledes blev anvendt til stoffarvning. Planten er enårig eller delvis flerårig, idet de saftige, kødfulde rødder er i stand til at overvintre og skyde nye skud følgende forår. Stængler og blade er svagt håre­de, løvet er lysegrønt, og de gule blomster med 2 bægerblade og 4 kronblade sidder i små stande på indtil 80 cm høje stængler.

 

Svaleurt (Chelidonium majus) er en gammel lægeplante med orangegul plantesaft. Den er et ret almindeligt ukrudt.

 

Vækstkrav: Planten trives bedst i næ­ringsrig jord i halvskygge, helst i læ under hække, buske og småtræer.

 

Pleje: Svaleurt breder sig ved selvså­ning, men kan også udsås efterår eller forår i lys skovbund eller en letskygget blomstereng. Som andre »vildplanter« kræver den ikke nogen form for pasning.

 

Anvendelse: I Danmark er svaleurt et ret almindeligt ukrudt i vej kanter og levende hegn og har derfra bredt sig til haverne. Her kan den være vanskelig at udrydde, da den i løbet af den lange blomstring udvikler en mængde frø, som myrerne er med til at sprede rundt i haven. Planten er så skør, at den knækker af ved roden, hvis man prøver at hale den op. I øvrigt er den så dekorativ, at den bør have lov at brede sig, hvor den ikke generer andre plan­ter, f.eks. langs hække eller i havens skovbund.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (25 stemmer)
Siden er blevet set 5.989 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
292817-03-2013 20:30:32 Søren Strømø
I min kolonihave er planten volsomt invasiv!
292913-06-2012 20:13:52 erika fløjbo
Hvor kan man købe svaleurt i dråb?
293027-06-2011 23:33:32 lyuba jensen
Den her plante virkning er meget kent for mig, fordi den har redet liv at min familiens medlem.den for 6 stjerner fra mig.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!