Logo

Svinemælk - Soncus oleraceus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Der findes flere forskellige arter af svinemælk. Som navnet antyder, har ru svinemælk tornede, næsten tidsellignende blade, mens almindelig svinemælk er mere glat. Der er også agersvinemælk ...

Der findes flere forskellige arter af svinemælk. Som navnet antyder, har ru svinemælk tornede, næsten tidsellignende blade, mens almindelig svinemælk er mere glat. Der er også agersvinemælk - Sonehus arvensis, som spreder sig med krybende rødder. Ligesom mælkebøtter udskiller alle arter svinemælk en mælkeagtig saft, når de bliver beskadiget.

 

Vækstform:

Dette ukrudt er almindeligt i dyrket jord, haver og på ubebyggede grunde. Det trives på grund af dets hurtige vækst og meget høje produktion af meget effektivt vindspredte frø (op til 18.000 per plante hos ru svinemælk).

 

Hvad man kan gøre:

Lugning er effektiv, mens det ikke er særlig godt at trække dem op med håndkraft, da stænglen nemt knækker ved basis, så pæleroden bliver tilbage i jorden. Alle svinemælk bliver pænt store, før de blomstrer, så der er god tid til at forhindre frøsætningen.

 

Fordele:

Svinemælk kan lige som mælkebøtter bruges til salat, selvom man skal huske at fjerne tornene fra de mere piggede arter. Det siges, at Theseus spiste svinemælk, før han gik på jagt efter minotauren, så de må vel være OK. Kaniner elsker dem.

 

Artikel billede

Almindelig svinemælk - Soncus oleraceus, 90-160 cm, ses tidlig sommer - tidligt efterår, blomster og frøhoveder;

 

Artikel billede

Ru svinemælk - Soncus asper, småplanter

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.381 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?