Logo

Kardon - Cynara cardunculus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kardon - Cynara cardunculus

Kardon er nærbeslægtet med artiskok og som denne en gammel kulturplante, der tidligere blev dyrket og spist langt mere end i dag. Hos kardon spises de indre bladstilke (hjertebladene) rå el­ler kogt efter blegning; de smager i retning af artiskok, iblandet selleri. Planten er flerårig, men dyrkes som enårig.

 

Pleje: Planten kræver en næringsrig muldjord; den er ikke hårdfør og skal beskyttes mod frost; den kan dog over­vintre på friland i milde vintre under et beskyttende lag af blade og granris. Frøet sås i væksthus i marts, prikles og udplantes i slutningen af maj med ca. 's afstand. Planterne vandes godt i tørre perioder, der gives salpetergød­ning 3-5 gange, og i september-okto­ber kan blegningen begynde. Visne blade fjernes fra de nu 90- høje planter, der bindes sammen med bast. I løbet af 4-6 uger er blegningen fær­dig, hvorefter de sprøde indre bladstil­ke (hjerteblade) spises. Resten af plan­ten er uanvendelig og kasseres.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.594 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?







Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?



Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
376401-08-2015 09:00:10 Anne
Planten (som skal nå en vis størrelse først) viklet stramt ind i sækkelærred så sollys ikke rammer den nederste del med de brede stilke. Ret bøvlet, har prøvet en enkelt gang, og stilkene var meget meget bitre ( men de skulle blive milde i smagen af blegning) Men blomsterbundene kan spises som artiskokker ( men altså ikke bunden af blomstens dækblade, som på normal artiskok)
222907-08-2011 21:29:58 Karla
Jeg forstår ikke helt, hvordan man bleger bladene. Hvordan får man bladene bundet op?

Afstemning
Hvad har du i din have?







Fortæl dine venner om os