Logo

Rosmarin - Rosmarinus officinalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rosmarin - Rosmarinus officinalis

Rosmarin er en smuk, vellugtende busk fra Sydeuropa. Planten bliver ca. 1,5 m høj, er stedsegrøn og har fint filtede skud. Bladene, der minder om lavendelblade, er linjeformede, 1,5-3 cm lange, med tilbagebøjede rande. Blomsterne er samlede op mod skud­spidserne, lyseblå eller lilla, med to synlige støvdragere, der er længere end kronbladene.

Rosmarin har været kendt og anvendt siden oldtiden. De gamle grækere og romere anvendte den, og her i landet blev den indført og dyrket som læge­plante i middelalderen. Bladene an­vendes friske eller tørrede som krydde­ri, og ved destillation med vanddamp udvindes rosmarinolie, der bruges i parfumeindustrien. Planten blev tidli­gere almindeligt dyrket som potteplan­te, og den kan tåle at klippes og formes. Den er kun delvis hårdfør på friland. På beskyttede steder og i milde vintre kan planten overleve, når den dækkes. Den anvendes som potteplan­te, på solrig altan eller i varmt stenbed, hvor især typen 'Prostratus' med ned­liggende grene er velegnet.

 

Pleje: Frøet sås i hus i april; småplan­terne udplantes i begyndelsen af juni. Kan også formeres ved stikling eller deling af ældre planter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.187 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
236727-12-2014 15:17:41 Sarah Le Fevre
Hej Er planten død, hvis den er helt visnet? Træet har stået på min altan indtil nu og ville så sætte den ind, hvis den kan komme sig igen til foråret... Mvh Sarah

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her