Logo

Beskæring - æbletræ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Der er mange måder at beskære æbletræer på, men i en lille have er et lille træ et godt valg. De små træer har en meget kort stamme og grene, som udvikles tæt ved jorden, hvorved beskæring og høst ...

Herover: Beskæring er nødvendig for at bevare æbletræets gode form.

 

Der er mange måder at beskære æbletræer på, men i en lille have er et lille træ et godt valg. De små træer har en meget kort stamme og grene, som udvikles tæt ved jorden, hvorved beskæring og høst bliver meget lettere.

Højden og bredden af træet bestemmes i høj grad af grundstammen, og det er normalt vigtigere med en svagtvoksende grundstamme, når væksten skal begrænses, end beskæring eller gødskning. Beskæringen rettes mod at bevare plantens form og sundhed og sikre, at planten får så meget lys og sol som muligt.

Der er mange forskellige metoder til beskæring af æble, så bliv ikke forvirret, hvis der nævnes andre metoder i andre bøger. For at forenkle tingene foreslås her kun en enkelt metode, men den er muligvis ikke velegnet, hvis træet er meget stort eller meget forsømt. Hvis du har mange æbletræer eller andre frugttræer end æble, er det klogt at konsultere speciallitteratur om emnet.

 

Artikel billede

Fjern dårligt placerede eller krydsende grene fuldstændigt eller tæt ved udspringspunktet. Derefter afkortes alle sideskuddene, så der kun er et par knopper tilbage på hvert.

 

Artikel billede

A. Et svagtvoksende æbletræ skal være kompakt nok til, at man kan høste og beskære træet uden besvær. Unge træer behøver måske ikke beskæring. Der beskæres kun hvis træet begynder at se rodet eller forsømt ud, måske også giver mindre udbytte. Den svagtvoksende grundstamme sikrer at træet forbliver lille.

 

Artikel billede

B. Begynd med at holde midten af træet åben og fri for krydsende grene. Fjern de grene, der sidder i vejen fuldstændigt.

 

Artikel billede

C. Sporebeskæring er en nem metode, som egner sig til de fleste æblesorter. Medmindre din æblesort er en af de sjældne, som bærer æbler i skudspidsen, afkortes foregående års vækst på hovedskuddet på hver gren med to tredjedele til tre fjerdedele. Hvis skuddet voksede 60 cm sidste sommer afkortes det derfor, så der er 15-20 cm tilbage. På et stort træ afkortes nogle grene, så der er en eller to knopper tilbage.

 

Artikel billede

D. Til slut afkortes alle sideskud fra hovedgrenene, så der kun er et par knopper tilbage på dem.

 

Artikel billede

E. Efter beskæring vil den grundlæggende form af træet være den samme som hidtil, medmindre det har været nødvendigt at fjerne dårligt placerede grene. De yngste skud vil dog være afkortet, og det vil fremme flere frugtbærende sporer (stabbe).

 

SKUDSPIDSBÆRERE

Nogle få æblesorter sætter frugt i spidsen af skuddet i stedet for på sporer langs hele grenen. Sporebeskæring egner sig ikke til disse sorter. l stedet afkortes sideskuddene, som er længere end 23 cm, og som ikke har frugtknopper i spidsen af skuddet (disse knopper er mere runde og tykkere end bladknopper), så der kun er fem eller seks knopper tilbage. Sideskuddene afkortes, så de ikke er mere end 23 cm.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (71 stemmer)
Siden er blevet set 31.886 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1193716-10-2017 08:55:38 Kaj Larsen
Vedrørende beskæring af frugttræer kunne jeg godt tænke mig at vide, hvornår det er bedst at gøre, forår eller efterår ? Synes jeres sider er vældig gode og giver mange gode tip !
1174222-07-2017 02:36:13 Christian Thiim
Jeg ville gerne have flere billeder så nye ejer af frugt træer uden erfaring meget tydeligt kan se hvor og hvordan vi skal beskærer og hvor/hvilke grene der skal klippes væk. ellers en rigtig god side :-)
102613-04-2015 14:43:05 simon philipsen
det er altid for mig et problem , men nu er jeg over et. det ser rigtigt fint ud, tak.
102711-04-2015 10:00:01 Ann Charlott
Alt for mange informationer til en nybegynder som mig ud i beskæring af æbletræer
102824-06-2011 10:51:28 johan
Må man beskære æbletræer som vindruer når de bærer frugt.
102924-06-2011 10:51:23 johan
Må man beskære æbletræer som vindruer når de bærer frugt.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her