Logo

Kræge - Prunus domestica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kræge - Prunus domestica

Kræge er vildtvoksende i Midt- og Sydeuropa og i Nordafrika og danner en stor busk eller et lille træ med en bred vækst og en tæt krone. Grenene er tæt besat med spidse grentorne. Barken er grønlig på de unge skud, men bliver senere sortgrøn. De unge skud er filthårede.

Bladene er spredte, stilkede, elliptisk­ægformede, 4-8 cm lange med groft savtakket rand. Bladene er i begyndel­sen hårede, men bliver hen på somme­ren glatte. Blomsterne sidder to og to på små frugtgrene på etårs-skuddene. Frugtgrenene kan give blomster et par år, men dør så og danner torne. Blomstringen falder sammen med løvspring; blomsterne er hvide og 2-2,5 cm store; blomsterstilken er håret. Krægerne er delvis selvsterile. Frugten er kuglerund eller ægformet og hængende; farven er blåsort ved modenheden i september­-oktober med gulrødt, surt frugtkød. Stenen er noget sammentrykt, glat og løsner ikke fra kødet.

 

Anvendelse: Kræge blev tidligere plan­tet i hegn, og der kan måske stadig findes enkelte planter her og der. Kræ­gefrugterne har en ret sur og snerpen­de smag, men er velegnet til marmela­de. Der har været dyrket nogle navne­sorter, som aldrig fik større betydning. Visse kloner af kræge anvendes som grundstamme for blommer. Her i lan­det anvendes lejlighedsvis klonen 'St. Julien A'; den giver middelkraftige træer, som yder godt. Fra udlandet kendes mange andre kloner; men da der i mange tilfælde er vanskeligheder ved at få en tilfredsstillende sammen­voksning mellem grundstamme og ædelris, er anvendelsen begrænset.

 

Formering: Kræge formeres ved frø, men man må regne med en meget stor variation blandt frøplanterne, især hvad angår frugtstørrelsen. Kloner for­meres let ved aflægning, ligesom der næsten altid kommer rigeligt med rod­skud, som kan graves op og plantes.

 

Sorter: 'Spilling' eller 'Spillingblomme' er en gul, ret storfrugtet sort, som modner tidligt. 'Gul Havreblomme' er senere moden og større. Sorten forme­res ved rodskud, og den blev en over­gang meget plantet, især som hegn om landbohaver.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 10.497 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
125812-07-2012 07:14:17 Finn Andersen
Har netop på et marked på Ærø købt krægemarmelade - sødet med honning. På en information ved markedet stod der, at krægerne har en meget bitter smag men at de skifter karakter, når de har fået frost. Den honningsødede udgave er i hvert fald meget delikat.
125921-01-2012 14:00:08 Viva Eibe
Vi har i hegnet ned til Odense Fjord nogle krægetræer med mørk rødvinsfarvede runde kræger (2-2,5 cm i diameter) som har en fantastisk fyldig smag, når de er modne. Overhovedet ikke sure eller snerpende. Og det er ikke mirabeller! Dem har vi også. Bladene er som beskrevet under Kræger. Vidunderlige til marmelade.
126013-06-2011 12:12:42 Karin Røjkjær
Put de modne bær i fryseren i min. et døgn - put dem så i et glas eller en flaske og overhæld dem med vodka til de er dækket. Lad glasset/flasken stå i mindst et halvt år - meget gerne længere - og smag så til med et par skefulde honning. Nu har du en dejlig 'lille skarp' med en vidunderlig blød smag.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?







Effektiv reklame - klik her