Logo

Trætornat - Tamarillo - Cyphomandra betacea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Trætornat - Tamarillo - Cyphomandra betacea

Tamarillo (Tarmarillo) - Trætornat stammer fra Sydamerika, hvor planten kan blive godt 6 m høj og som regel danner en busk med en ret grov grenbygning. De ældre stammer og grene har brunlig bark, mens denne på unge grene og skud er grøn. De spredtstillede , stilkede blade er spidst hjerteformede og helrandede; unge blade er dunede, mens ældre blade får glat overside. Blomsterne kommer i ensidige kvaste (svikler) og er 1,5-3 cm i diameter, hvide eller hvidrosa med gule støvdragere. Frugten er et tilspid­set, ægformet bær med en tynd skal. Ved modenhed er frugten mat- til gulligrød, ofte noget stribet. Skallen smager noget besk; men den er let at trække eller skrælle af. Frugtkødet har en bittersød smag, hvorfor det er bedre til iblanding i frugtsalater end til at spise direkte. Finder man smagen for besk, kan lidt sukker gøre undervær­ker.

 

 

Pleje: Formeringen sker let ved frø og stiklinger, i begge tilfælde ved en un­dervarme på 20-22°C. Ved frøforme­ring går der ca. 3 år, før blomstringen indtræffer. Jorden bør være nærings­rig; men planterne er ret tørketålende. Trætomat bør hos os dyrkes i hus, hvor planterne i vintertiden kan holdes frostfri. Når væksten går i stå om efteråret, spares der på vandingen, og der gives ikke næring før næste forår. Når dagene bliver lysere, kan planter­ne skæres noget tilbage, samtidig med at man giver mere vand og gødning i vandet. I et varmt forår kan blomstrin­gen begynde i juni; men det er ikke let at få trætomat til at sætte frugter hos os.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (21 stemmer)
Siden er blevet set 5.924 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
274725-04-2014 22:38:58 Vibeke Poulsen
Det med, at det ikke er nemt at få frugt her i landet er en sandhed med modifikationer. Jeg har før haft dem i flere år, og de blomstrede og satte frugt uden besvær. Har nu startet et hold nye planter, som står i drivhus om sommeren og overvintrer lyst ved ca. 8 grader

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her