Logo

Aubergine - Solanum melongena

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Aubergine - Solanum melongena


Natskyggefamilien (Sola'naceae).
Plantetype: Enårig drivhusplante med spiselige, ofte violette frugter.
Voksested: Drivhus.

Høst: August-september.

Formering: Ved frøudsæd i februar-marts.


Aubergine eller ægplante hører til nat­skyggefamilien. Planten er ofte tornet og har hele eller svagt lappede blade og små blålige blomster. Planten stam­mer fra tropisk Indien. Artsnavnet melongena hentyder til frugtens form. Navnet er oprindelig græsk, hvor me­lon betyder æble og geno frembringer. Den oprindelige form har størrelse, form og farve omtrent som et hønseæg, men de mange kulturformer er stærkt varierende, fra næsten kuglerunde til 3-5 gange så lange som brede og med farver fra næsten hvid, gul, rød til blåviolet og næsten sort. Frugten kan veje indtil 1 kg.

 

Vækstkrav: Planten udvikler kun sine frugter på en tilfredsstillende måde, dersom den vokser i væksthus. Frøet sås i potter i marts ved 16 °C. Efter ca. 2 uger vil frøet spire. Efter en eventuel ompotning plantes ud på bede med ca. 60 cm afstand. Når planterne er høje, knibes toppen af. Når 3-4 frugter er udviklet, knibes de øvrige blomster bort. Der vandes omhyggeligt og gives gødning, opløst i vand.

 

Høst: Frugterne skal plukkes, medens blomsterne endnu sidder på dem. Frugterne skal spises, når de er faste og blanke. Efterhånden som glansen forsvinder, vil smagen blive mere bitter.

 

Aubergine - Solanum melongena

Aubergine 'Black Beauty' .

 

Anvendelse: Til spisebrug foretrækkes de violette sorter, der er anvendelige i salater, skåret i skiver og kogt i olie eller i sammenkogte retter. Planten er ganske smuk og egner sig som pryd­plante i et koldhus om sommeren.

--
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.834 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!