Logo

Ørentvist - Forficulidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ørentvist - Forficulidae

Forfi'culidae

Ørentvisten elsker at gnave på haveplanter, her på blomsten af en hvid margerit. Ørentviste er langstrakte, brunlige in­sekter, der er nataktive og skjuler sig om dagen. Navnet hænger sammen med ørentvistenes forkærlighed for trange skjulesteder, idet en overleve­ring fortæller, at ørentviste kravler ind i øregangen på sovende mennesker og derfra gnaver sig ind i hjernen; det er selvfølgelig noget vås. Det mest iøjne­faldende ved ørentvisten er tangen, der sidder bagest på kroppen. Hos hunnen er den næsten ret, mens han­nens er større og krum. Tangen bruges først og fremmest som forsvarsvåben samt til at folde de tynde flyvevinger sammen med efter brugen og kun i mindre omfang som fangstredskab. 0rentviste er udstyret med et par tyn­de flyvevinger; men kun en enkelt af de fem arter her i landet flyver jævn­ligt.

Ørentviste er altædende og ernærer sig af døde eller levende dyr og planter. Så længe de holder sig til smådyr eller mos, alger og døde plantedele, lægger vi ikke mærke til deres aktiviteter; men til tider kan ørentvist e forgribe sig på saftige, bløde dele af havens planter i form af unge skud, blade, blomster eller frugter som fersken m.fl. Øren­tviste hører til de få insekter, der har en form for yngelpleje. Den befrugte­de hun bygger om efteråret en jordhu­le, hvori hun overvintrer og om foråret lægger 20-40 millimeterlange, hvide æg. Æggene passes omhyggeligt, ven­des og slikkes for at forebygge svampe­angreb. De nyklækkede larver, der af udseende er meget lig de voksne og mest korrekt betegnes nymfer, bliver i den første tid fodret og plejet af hun­nen, men forlader efter to hudskifter jordhulen og spredes. Omkring mid­sommer har de gennemgået fire hud­skifter og er fuldvoksne.

Ørentviste kan gnave på en lang række af havens planter. Af prydplanter går det især ud over klematis, krysante­mum og dahlia, hvis blomster kan blive helt lasede efter besøg af ørentviste. Angreb på dahlia kan i nogen grad forebygges ved, at man fjerner de gamle, hule stængelstykker, som er et yndet skjulested for ørentvistene. Af køkkenurterne skades bl.a. blomkål, jordbær og tomat, og modne frugter af alle slags er ligeledes en yndet føde for ørentvistene.

Ørentvistene kan fanges i simple fæl­der, bestående af omvendte urtepot­ter, fyldt med klude eller sammenkrøl­let papir. Disse placeres ved grunden af de angrebne planter og bruges som skjul af ørentvistene, som derefter kan fjernes fra fælden hver morgen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (16 stemmer)
Siden er blevet set 3.241 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her