Logo

Bænkebidere - Oniscoidea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bænkebidere - Oniscoidea

Bænkebidere hører til krebsdyrene og er flade, tydeligt leddelte dyr med mange ben og grålige farver. De ynder skyggefulde, fugtige steder og ophol­der sig om dagen under sten, i mos, under løs bark og lignende steder. De ruller sig ofte sammen og danner en fuldstændig kugle. Om natten søger de føde, der for de fleste arters vedkom­mende består af henrådnende plante­dele. Nogle få arter kan dog gøre skade ved i væksthuse og drivbænke at gnave i stængler og kimplanter. Udlæg­ges andet plantemateriale, fx kar­toffelskiver, eller stiller man et skjul til rådighed i form af en sæk eller en omvendt urtepotte, er bænkebiderne lette at indsamle.

 

Bænkebidere - Oniscoidea

Kun nogle få arter af bænkebiderne lever af frisk plantemateriale.


Bænkebidere - Oniscoidea


Bænkebidere (flere arter: Oniscus asellus, Stribet – Philoscia muscorum, "kuglet" – Armadillidium vulgare) er landlevende krebsdyr og har gæller, som lever af rådnende organisk materiale. Bænkebidere tilhører krebsdyrene og grupperes i ordenen isopoder. De har 7 benpar. Det er det eneste landlevende krebsdyr, og ånder ved trakéer som sidder på halefødderne. Derfor er de meget følsomme overfor lys og udtørring. I Danmark findes 27-29 arter, hvor Philoscia muscorum, Porcellio scaber og Oniscus asellus er almindelig i skov, mens Ligia oceanica kan findes på stenede kyster. Kuglebænkebieren (Armadillidium vulgare) kan rulle sig sammen.


Bænkebidere - Oniscoidea


Hvad er en bænkebider?


Der findes 27-29 forskellige arter af bænkebidere i Danmark, og de fleste er grå. Bænkebidere har et fladt, ovalt skjold, 2 'antenner' og 7 par ben (14 i alt). En bænkebider kan blive 3-4 år gammel.


Hvor lever bænkebidere?


Bænkebidere gemmer sig om dagen, hvor der er mørkt og fugtigt, fx under træ, sten, fliser og i bunker med haveaffald og rådne, visne blade. Om natten kommer de frem for at finde føde.


Er bænkebideren et skadedyr?


Nej, en bænkebider er ikke et skadedyr, men et nyttedyr. De er harmløse for mennesker og bygninger.


De lever især af henfaldende plantedele, som halvt, nedbrudte blade, grene, træer, alger og svampe. Når de spiser gamle blade, bliver bladene delt op i små stykker med store overflader. Derefter vokser der svampe og bakterier på bladene, som nedbrydes til næringsstoffer, CO2 og vand. Træer og planter bruger næringsstofferne til at vokse.


Bænkebidere spiser dog også frugter og grønsager, og i drivhuse kan de gnaske i spæde planter og friske skud. På espaliertræer kan de gnave sig ind i frugterne, især hvis espaliertræer rører muren.


Hvad gør jeg ved bænkebidere i huset?


Hvis du har bænkebidere indendørs i din bolig, betyder det med stor sandsynlighed, at der er for fugtigt, og det kan bl.a. give skimmelsvamp.


Hvis dit hus er meget fugtigt, er det en god idé at få det tjekket af en bygningskyndig rådgiver.


Bænkebidere ånder gennem gæller og er nødt til at opholde sig fugtige steder for ikke at tørre ud. Ved at sænke luftfugtigheden, fx med forbedret ventilation, kan du fjerne bænkebidernes levevilkår. Hvis dine rum ellers er tørre, vil bænkebiderne udtørre og dø af sig selv og kan fjernes med en støvsuger.


Brug insektpudder mod bænkebidere


Fortsætter bænkebiderne med at være et stort problem, efter huset er tørret, kan du bruge insektpudder, som bl.a. fås i havecentre. Pudr' insektpudder mod bænkebidere ind i de sprækker og kroge, hvor de gemmer sig. Pudr' udvendigt langs med husets sokkel, hvis de kommer ind udefra.


Fjern bunker af haveaffald, rådne, visne blade og gammel halm, der ligger tæt på huset. Bunkerne er frugtbare udklækningsteder for bænkebidere.


Hvordan slipper jeg for bænkebidere i drivhuset?


For at få bænkebiderne væk kan du udnytte deres trang til fugt:

Gennemvæd en god tyk stofsæk, fx en gammeldags jutesæk, og læg den på gulv eller fliser.

Fej bænkebiderne op og fjern dem, når de er søgt ind i, på eller under sækken.

Krybdyr og pattedyr har som regel 4 ben. Insekter har 6. Edderkopper og mider har 8. Skolopendre har over 20 ben og tusindben som regel over hundrede. Men hvad er man for en slags dyr, hvis man har 14 ben?

Bænkebidere har nemlig 14 ben, ligesom de er flade, grå, leddelte og harmløse smådyr. Kendt af ethvert barn, for de ligger i mængder under næsten enhver sten.


Bænkebidere - Oniscoidea

Bænkebidere som man bedst kender dem – i venners lag.


Jo, bænkebidere er krebsdyr. Deres nærmeste slægtninge er altså dyr som rejer, hummere og krabber. Næsten alle andre krebsdyr er havdyr, for krebsdyr har aldrig rigtig kunnet finde sig til rette på land. Selv bænkebidere, som er landdyr (de drukner, hvis man smider dem i havedammen, har stadig deres problemer med landlivet. De har nemlig stadig en meget vandgennemtrængelig hud, ligesom de stadig ånder ved hjælp af en slags gæller, bestående af omdannede bagkropsben.


Derfor er bænkebidere meget lyssky. De tørrer hurtigt ud, hvis de anbringes i solen, for de fordamper vand både gennem hud og gæller.


Det er derfor, bænkebiderne holder til på mørke, fugtige steder. De bruger deres antenner til at lugte sig frem til vand, ligesom de kan lugte hinanden på lang afstand – for hvor godtfolk er, kommer ­godtfolk til.


Er der bænkebidere, er det derfor tegn på høj luftfugtighed, og det er ikke så praktisk indendørs, da det kan give anledning til svampevækst og deraf følgende allergi. Men bænkebiderne selv gør ingen skade, og de har det fint med svampe, som de gerne æder.


Bænkebidere - Oniscoidea




Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (32 stemmer)
Siden er blevet set 8.043 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1086312-02-2017 20:39:42 Freddy Wisler
Hej Jytte. Selv tak - vi må jo hjælpe hinanden, hvor vi kan. Det tyder på, at du har brugt dit drypvandingssystem forkert, idet du formentligt har brugt alt for meget vand. Min mistanke skyldes, at du synes det er for dyrt, og at dine planter bliver spist. Drypvanding er faktisk den vandingsmetode, hvor du bruger mindst overhovedet. Og vander du rigtigt, er der kun fugtige pletter lige under drypperne. Den øvrige jordoverflade skal være helt tør. Dvs., at småkravlet ikke kan leve her. Lang de fleste planter hos hobbyfolk dør ikke af tørke men på grund af overvanding.
1085911-02-2017 18:23:42 Jytte Nielsen
1000 tak for svar, jeg har imidlertid afskaffet mit drypvandsanlæg, da jeg syntes det var for dyrt i vandforbrug, er gået over til kapilærkasser, har jeg små potter stående på jorden med planter bliver de spist. jeg må finde på et eller andet
1085411-02-2017 10:35:11 Freddy Wisler
En virkelig god artikel om bænkebiderne. Tidligere havde jeg rigtig mange bænkebidere i mit drivhus. Sidste år fandt jeg ingen. Det skyldes, at jeg drypvandede alle mine planter. Herved bliver der kun en lille fugtig plet, hvor dråber rammer jorden - resten af jordoverfladen er helt tør, så her kan bænkebiderne og andet småkravl heller ikke leve. På den måde er jeg også helt fri for ukrudt i drivhuset. Du kan læse mere her: http://havevanding.blogspot.dk/
1083404-02-2017 07:30:13 Niels Sunesen
Først står der, at der er 27 arter i DK, få linier efter står der 29 arter. Det betyder intet i praksis, men ser lidt løjerligt ud.
1083304-02-2017 01:20:10 Sussie Christiansen
De spiser æblerne på mit Filippatræ, nu har jeg flyttet det til et meget solrigt sted, håber derved at problemet er løst.
1081229-01-2017 12:23:46 Jytte Nielsen
er der nogen der har erfaring med mosegris fælde fra Alterna??
1080828-01-2017 18:16:06 haveABC
Læs artiklen og få gode råd
1080528-01-2017 17:22:29 Jytte Nielsen
hvert år har jeg problemer i mit drivhus, har mange bænkebidere, at mine ny spirede planter gnaves over- regner med det et er bb, der gør det, kan der sprøjtes med et eller andet - har prøvet sæbevand, uden held. hilsen Jytte

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?







Effektiv reklame - klik her